Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Triki in nasveti
20.12.2022 17:10

Deli z drugimi:

Share

Testirali smo robotski sesalnik iRobot Roomba Combo j7+

Dva-v-enem robotski sesalniki so že kar nekaj časa alternativa za tiste, ki ne želijo imeti dva robota v hiši. Nekoliko presenetljivo pa je, da je iRobot šele v letu 2022 pripravil svojo različico, ki pa je nekoliko drugačna od obstoječih.

iRobot Roomba Combo j7+ je robotski sesalnik, ki bo nase prevzel breme prvega dva-v-enem sesalnika delavnice iRobot. Čaka ga kar pestra konkurenca in kar nekaj izzivov, s katerimi se drugi konkurenčni robotski sesalniki bojujejo že kar nekaj časa, predvsem s kakovostjo pomivanja in sesanja na različnih površinah, izogibanje predmetom, avtonomnost, vzdrževanje in podobno.

Robotski sesalnik Roomba Combo j7+: cena v Sloveniji

  • Roomba Combo j7 (brez samočistilne postaje): 799 €
  • Roomba Combo j7+ (s čistilno postajo): 999 €

Lahko bi grajali iRobot, da je potreboval preveč časa, da se je končno zmigal in na trg poslal svoj primerek dva-v-enem robotskega sesalnika. Ampak, njihovo na videz oklevanje je morda bila strateško premišljena odločitev. O čem govorimo? iRobot Roomba Combo j7+ ni robotski sesalnik, kateremu prilepimo krpo na spodnjo stran, ga pošljemo pomivati (v realnosti brisati) in ga označimo za dva-v-enem robota. Namesto tega je iRobot genialno preoblikoval osnovno zasnovo Roombe. Namesto, da pred vsakim pomivanjem krpo zataknemo za spodnji del robota, jo pri Roombi Combo j7+ zataknemo v namenski prostor na vrhu robota. Poseben dvižni mehanizem nato krpo zavihti na talno površino. Ko senzor zazna prisotnost preproge, samodejno in takoj dvigne krpo na varno.

Celoten sistem je zelo prefinjen in zasnovan za domove, kjer so talne površine mešanica trdnih (parket, laminat, ploščice) in preprog. Prednost tovrstne zasnove je očitna. Kadar je ne potrebujemo, krpa ni v stiku s tlemi, kar pomeni, da ne more priti do kontaminacije, ki marsikoga napolni z grozo, še posebej tiste uporabnike, ki se bojijo, da bodo robotski sesalniki uničili njihove dragocene preproge. Še vedno je potrebno čiščenje krpe (povsem razumljivo), vendar ne tako pogosto kot pri drugih sesalnikih.

iRobot Roomba Combo j7+: kako poteka čiščenje?

Pri prvi vzpostavitvi boste imeli na izbiro, da robot najprej opravi mapiranje prostorov brez čiščenja. To je priporočljivo, saj smo primerjali rezultate mapiranja s in brez istočasnim čiščenjem in rezultat je bil veliko bolj natančen zemljevid prostorov. Če se boste odločili za kreiranje prvega zemljevida med samim čiščenjem, boste opazili nekaj nenatančnosti, ki pa se bodo zgladile z nadaljnjimi vožnjami robota. V vsakem primeru boste na koncu dobili natančno mapo, v prvem primeru le nekoliko hitreje. Kar smo opazili, da tudi po nekaj vožnjah robotski sesalnik ni dobro razčlenil prostore v stanovanju. Primorani smo bili ročno označiti prostore, če smo želeli kasneje ustvariti prilagojene urnike in načrte čiščenj.

Takoj za tem lahko robotu pokažete različne ovire, ki jih lahko morebiti sreča na svoji vožnji. S kamero in shranjenimi fotografijami se bo lažje izogibal oviram, kar pomeni, da vam pred vsako vožnjo ne bo potrebno umikati čisto vsakega manjšega predmeta. Med testom smo opazili, da mu to kar dobro uspeva, še vedno pa je imel težave pri zaznavanju tistih najmanjših predmetov, kot na primer žogice, vrvice in ostale manjše igrače hišnih ljubljenčkov.

Pohvala gre sistemu zaznavanja območij z največ umazanije. Na primer, Roomba Combo j7+ nam je samodejno predlagal, da večkrat očisti prostor okoli jedilne mize in okoli kuhinjskega otoka, kjer se razumljivo nabira največ umazanije. Tisto, kar ni uspelo »počistiti« našim hišnim štirinožcem, je zanesljivo posesal in pobrisal robotski sesalnik.

Splošno smo bili zadovoljni z načinom in natančnostjo čiščenja. Manj zadovoljni smo bili s konstantnim polnjenjem rezervoarja za vodo. Po vsakem pomivanju (približno 40-45 m2 neto površine) smo morali napolniti rezervoar, če smo želeli tudi naslednjič zagnati obe funkciji. V aplikaciji lahko izbiramo med tremi intenzitetami mokrenja krpe, vendar smo tudi na najbolj mokrem načinu pogrešali večjo količino vode. Enako velja za samo pomivanje oziroma brisanje. Jakost pomivanja je prešibka, da bi z gotovostjo lahko rekli, da lahko odstrani vsak madež. Pri redkih trdovratnih madežih pa robotskemu sesalniku enostavno zmanjka moči, podobno kot pri vseh drugih dva-v-enem robotih. Ko naleti na preprogo (ki jo tudi označi na zemljevidu), spretno dvigne krpo in ta del očisti le s sesanjem. Ko je prepričan, da je zapustil občutljivo območje, ponovno spusti krpo in nadaljuje s pomivanjem.

Potem je tu hrup pri samem sesanju, ki je izredno moteč, če želiš istočasno voditi pogovor s partnerjem ali pa uživati v kinematografski izkušnji. V prihodnje bi radi videli, da bi aplikacija iRobot Home dovoljevala ročno prilagajanje intenzivnost sesanja (to robot sedaj počne samodejno) po določenih prostorih. V spalnici, kjer se nabira najmanj umazanije, na primer ne potrebujemo, da deluje v turbo načinu in bi bilo tako sobivanje prijetneje. Prav tako bi iRobotu bili hvaležni, če bi se malenkost utišal pri samodejnemu praznjenju umazanije v polnilno postajo, kajti sedaj zvok reaktivca požene vse štirinožce (in tudi brezpernate dvonožce) v dir. To je vse postransko, če robotskemu pomočniku ukažete, da čisti, ko vas ni doma. V našem primeru se temu nismo mogli izogniti, kajti vsaj eden izmed članov gospodinjstva vedno opravlja svoje delo iz domače pisarne.

Sistem dvojne krtače uspešno preprečuje pretirano zatikanje las in druge umazanije. Opazili smo bolj pogosto zatikanje šopov las za sprednje kolo in stransko krtačo, vendar je čiščenje obojih tako enostavno, da tega niti ne moremo uvrstiti pod nevšečnost. Kljub temu pa priporočamo, da redno vzdržujete svojega robota, kar vključuje tudi čiščenje polnilnih zatičev, ustje koška za smeti, kolesa, prostor pod krtačama in podobno.

Končno mnenje

Robotski sesalnik iRobot Roomba Combo j7+ si je prislužil mesto v našem domu in srcu. Vestno opravlja svoje naloge čiščenja in gospodinjstvo razbremeni vsaj enega nadležnega (vsakodnevnega) opravila. Natančnost sesanja lahko samo pohvalimo, pomivanje je primerno za vzdrževanje čistoče talnih površin, ne more pa nadomestiti ročnega pomivanja. Genialnosti zasnovne ideje krpe ne moremo oporekati in jo je užitek gledati v gibanju.

Njegova največja ovira niso domači predmeti, preproge ali dlake hišnih ljubljenčkov, ampak zelo visoka cena, s katero bo iRobot težko prepričal povprečnega gospodinjca.

PrednostiSlabosti
🥇Natančno istočasno sesanje in pomivanje❌ Funkcija pomivanja samo za vzdrževanje čistoče
🥇Inteligenten operacijski sistem in sprotno učenje❌ Visoka cena
🥇Priročna zasnova postavitve krpe❌ Premajhna kapaciteta posode za vodo

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

SAOP d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več