Računalništvo, telefonija
12.11.2020 16:00
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robot za boj proti novemu koronavirusu

Kako lahko premagamo novi koronavirus? Največ, kar lahko naredimo je, da si redno umivamo oziroma razkužujemo roke, nosimo zaščitno masko, se ne družimo, si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav in razkužujemo površine.
Robot za boj proti novemu koronavirusu
Robot za boj proti novemu koronavirusu

Zadnje je še najpomembnejše, sploh če gre za skupne površine, ki jih uporablja veliko število ljudi hkrati in se temu ni mogoče izogniti (npr. v bolnišnicah, domu starejših občanov …).

Edino težavo pri tem predstavlja vprašanje, kako razkuževati površine. Najlažje je seveda, da uporabimo alkohol in krpo ter vsako površino večkrat dnevno obrišemo. To zahteva čas, sredstva (alkohol, krpe …) in najpomembnejše – nekoga, ki bo razkuževanje opravil. Pri tem pa moramo seveda še pomisliti, da je praktično nemogoče očistiti vse površine večkrat dnevno.

Kaj pa, če bi lahko vse to opravil kar robot, brez uporabe alkohola, pri tem pa bi uspešno razkužil vsako površino v zgolj nekaj sekundah?

Takšen robot že obstaja. Gre namreč za avtonomnega robota, ki ga je mogoče voditi ročno ali programirati, da sam, večkrat dnevno razkužuje površine. Pri tem ne uporablja kemikalij, temveč zgolj UV svetlobo, katera spada v t.i. spekter C. Zadostuje že, da se v prostoru vklopi, ter s pomočjo UV-C svetlobe razkuži praktično vse površine v zgolj nekaj sekundah.

Takšnega robota imamo na testiranju tudi v Sloveniji, in sicer v domu starejših občanov Metlika. Uporabljajo ga že kar nekaj časa in deluje brezhibno. Verjamejo tudi, da ravno zaradi tega robota do sedaj še niso imeli okužbe z novim koronavirusom. Težavo predstavlja samo cena takšnega robota, ki pa je vse prej kot nizka. Ker si želijo, da bi robota obdržali, so se obrnili na pomoč javnosti.

Ivica Lozar, direktorica DSO Metlika, poziva, da lahko prispevek nakažete na Župnijska Karitas Metlika, TRR: SI56 0299 4001 1673 133 odprt pri NLB, sklic 00 202021.


Prijavi napako v članku