Poslovne rešitve
12.04.2023 08:58
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

RM AirSeT™ – najnovejši korak na poti k izpolnjevanju ciljev trajnosti

Foto: Schneider Electric
Foto: Schneider Electric

Podjetje Schneider Electric, vodilni ponudnik digitalnih rešitev upravljanja z energijo in avtomatizacijo, je na tržišču Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine predstavilo najnovejšo rešitev stikalnih in krmilnih naprav RM AirSeT, ki s tehnologijo čistega zraka in povezanimi digitalnimi tehnologijami odpravi potrebo po izolaciji s plinom (GIS). RM AirSeT je del nove generacije zelenih in digitalnih srednjenapetostnih naprav v ponudbi izdelkov podjetja Schneider Electric. Operaterjem elektroenergetskih omrežij ponuja inovativno rešitev za dekarbonizacijo in modernizacijo omrežja, podjetjem za dobavo električne energije pa omogoča izboljšanje učinkovitosti delovanja in zanesljivosti storitev.

Celovit in prilagodljiv razpon funkcij

Rešitev RM AirSeT je na voljo v različicah 12 kV in 24 kV ter je popolnoma izolirana od zunanjega okolja. Na ta način je še dodatno zaščitena v zahtevnih pogojih delovanja z visoko stopnjo vlage in prahu. Poleg tega ima celovit in prilagodljiv razpon funkcij, ki jih je mogoče med seboj kombinirati. Kompakten tloris naprave omogoča preprosto namestitev v okoljih z omejenim prostorom.

Uvedba rešitve RM AirSeT je del programa podjetja Schneider Electric »Mreža prihodnosti« in je prelomnica v proizvodnji celovite ponudbe stikalnih in krmilnih naprav brez plina SF6. Plin SF6 se že desetletja uporablja kot izolacijsko sredstvo in sredstvo za gašenje električnega obloka pri napravah visoke in srednje napetosti. Gre za toplogredni plin, ki je 23.500-krat močnejši od ogljikovega dioksida. SF6 je plin, pridobljen z neposrednim fluoriranjem čistega žvepla, zanj pa veljajo strogi regulativni postopki in omejitve, saj gre za toplogredni plin. Uporaba plina SF6 je že sedaj prepovedana v številnih panogah, Evropski parlament pa v tem trenutku razpravlja o tem, da bi bila njegova uporaba v celoti prepovedana, saj so vse bolj dostopne druge rešitve.

Uporaba čistega zraka kot glavnega izolacijskega sredstva

Ena od glavnih prednosti nove stikalne in krmilne naprave GIS RM AirSeT je uporaba čistega zraka kot glavnega izolacijskega sredstva. Na ta način je zmanjšana potreba po zapletenem in dragem recikliranju toplogrednega plina SF6. Odprava uporabe plina SF6 pri srednjenapetostnih napravah z inovativno in edinstveno kombinacijo čistega zraka in vakuuma (Shunt Vacuum Interruption – SVI™), implementirano v rešitev RM AirSeT, bo nedvomno zmanjšala ekološki odtis distribucijskih omrežij.

»Rešitev RM AirSeT omogoča doslej nemogočo dekarbonizacijo in trajnost energetskega sistema, saj je zeleno energijo mogoče dostavljati le prek zelenih omrežij. Vemo, da je prihodnost lahko le zelena in digitalna, zato smo še posebej veseli, da veljamo za vodilne na tem področju«, je na strokovni predstavitvi rešitve RM AirSeT izpostavila Ivana Nedić, vodja ponudbe energetskih naprav podjetja Schneider Electric.

Med drugimi ključnimi lastnostmi in prednostmi izstopa napreden delovni mehanizem CompoDrive, ki ga je patentiralo podjetje Schneider Electric. Zasnovan je za upravljanje vse bolj zahtevnih sodobnih in decentraliziranih omrežij. Rešitev RM AirSeT, okrepljena s tehnologijo CompoDrive, ima pričakovano 40-letno življenjsko dobo delovanja z desetkrat večjo mehansko vzdržljivostjo od običajnih mehanizmov.

Podjetja za dobavo električne energije so sredi temeljite spremembe poslovanja, saj se zaradi prehoda na trajno energetsko delovanje soočajo z vse bolj zapletenimi elektroenergetskimi omrežji. Hkrati se veča zaskrbljenost zaradi klimatskih sprememb, povečuje pa se tudi tok energije iz decentraliziranih virov. Poleg tega je treba povečati čas popolne dostopnosti, nadzirati operativne stroške in zavarovati odpornost omrežja na regulativne spremembe. Z digitalnimi tehnologijami, ki temeljijo na platformi EcoStruxure, je s srednjenapetostnimi napravami brez plina SF6, kot je RM AirSeT, mogoče doseči cilje varnosti, zaščite, trajnosti, učinkovitosti, sodobnega upravljanja lastnine in optimizacije elektroenergetskih omrežij.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več