Računalništvo, telefonija
11.04.2020 09:13

Deli z drugimi:

Share

Resne težave s pregrevanjem procesorjev Intel Comet Lake-S!

Procesorji Intel Comet Lake-S naj bi se prekomerno segrevali.
Procesorji Intel Comet Lake-S naj bi se prekomerno segrevali.

Pri podjetju Intel so nedavno napovedali prihod procesorjev družine Comet Lake-S. Procesorska jedra so izdelana s pomočjo 14-nanometrske tehnologije, za priklop na osnovno ploščo pa je na voljo podnožje LGA1200. Nove procesorje podjetja Intel s sredicami Comet Lake-S lahko seveda uporabljamo le v navezi z osnovnimi ploščami, ki temeljijo na osnovi sistemskih naborov Intel 400.

Najzmogljivejši predstavnik nove družine Intelovih procesorjev Comet Lake-S je procesor Core i9-10900. Ta za preračunavanje podatkov namreč uporabljal kar 10 procesorskih sredic oziroma 20 procesorskih niti frekvence 3,7 gigahercev oziroma do 5,3 gigahercev v pohitrenem načinu. Čeprav je novinec pri delovanju nadvse zmogljiv, žal porabi precej več energije, kot bi si marsikdo želel.

Novi procesor Intel Core i9-10900 lahko namreč pri polni obremenitvi proizvede do 224 vatov toplotne moči, kar je celo več od zmogljive grafične kartice Nvidia GeForce RTX 2080. Zato ne preseneča, da lahko novinec pri polni obremenitvi doseže visoke temperature delovanja, in sicer tudi do 93 stopinj Celzija. To pa bi lahko v določenem primeru že povzročalo težave v delovanju računalnika.

Uradna premiera Intelovih procesorjev Core Lake-S je sicer predvidena za 30. april letos, novinci pa naj bi bili končnim uporabnikom na voljo šele konec maja. Če se boste torej odločili za nakup novincev vam priporočamo, da so omislite tudi nakup zmogljivega hladilnega sistema, sicer boste lahko imeli težave s pregrevanjem in s tem posledično nestabilno delovanje računalnika.


Prijavi napako v članku