Računalništvo, telefonija
27.06.2017 17:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google bo moral plačati rekordno kazen v višini 2,4 milijarde dolarjev

Podjetje Google lahko pred astronomsko visoko kaznijo reši le še čudež!
Podjetje Google lahko pred astronomsko visoko kaznijo reši le še čudež!

Evropska unija in IT industrija sta že dolgo časa na “bojni nogi”, evropski birokrati pa se zelo pogosto ukvarjajo s tehnološkimi podjetji in njihovo poslovno prakso. Številna tehnološka podjetja, vključno z Applom in Microsoftom, so bila že kaznovana bodisi zaradi davčne utaje bodisi zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje. Naslednje tehnološko podjetje, ki je bilo kaznovano s strani Evropske unije, pa je Google, ki ga evropski komisarji zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje preiskujejo že več let.

Evropska komisija je podjetju Google zaradi omejevanja konkurence pri oglaševanju spisala rekordno kazen v višini 2,4 milijarde evrov. Spletni gigant je namreč s svojim ravnanjem onemogočal konkurenčnost drugih podjetij, s tem pa so najbolj nastradali potrošniki, saj jih je Google prikrajšal za pravico izbire in vseh prednosti spletnega trgovanja. Komisija je tehnološkega giganta obtožila predvsem izkrivljanja trga, saj je med prvimi zadetki pri uporabi spletnega iskalnika Google vedno prikazoval svojo storitev Google Shopping. Pri podjetju Google se s sodbo seveda ne strinjajo in napovedujejo pritožbo, čeprav so ugledni pravni strokovnjaki prepričani, da so možnosti za zmago zelo omejene.

Google bo moral poleg rekordne kazni še končati svojo monopolno dejanje v naslednjih 90 dneh. Če bo spletni gigant z nepošteno poslovno prakso nadaljeval, ga lahko seveda doleti še dodatna kazen, ki se bo prav tako merila v milijardah.


Prijavi napako v članku