Igre
20.10.2020 07:30
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Recenzija: Cloudpunk – melanholična kiberpankovska pustolovščina

Nivalis je estetska metropola, navdahnjena po klasičnih kiberpankovskih delih.
Nivalis je estetska metropola, navdahnjena po klasičnih kiberpankovskih delih.

Po zaslugi najtežje pričakovane igre iztekajoče se generacije konzol kiberpankovska znanstvena-fantastika ostaja najbolj vroča tema igričarske industrije letos. Četudi se lansiranje “bladerunnerske” izkušnje malo pred izidom Cyberpunk 2077 komu utegne zdeti kot pretkana marketinška poteza, je Cloudpunk dovolj drugačen in zanimiv, da je vreden nekajurnega postanka v deževnem mestu med oblaki.

Stvar perspektive
Debitantski izdelek razvojne ekipe Ion Lands iz Berlina je luč sveta prvotno ugledal že aprila letos na računalnikih, kjer je navdušil z dobrim vzdušjem in fascinantnim svetom, a pustil rahlo grenak priokus s preveč oddaljeno kamero. To so ustvarjalci kmalu zatem popravili s posodobitvijo, ki je predstavila celo prvoosebni pogled. Skupaj z njim pa je Cloudpunk sedaj na voljo tudi za konzole PlayStation 4, Xbox One in Nintendo Switch.

Peti element
Zgodba sledi mladi glasbenici Raniji, ki prispe v zloglasno metropolo Nivalis z željo po novem začetku. Njeno pozornost pritegne zaposlitev pri dostavni službi Cloudpunk, v ozadju katere pa se kot kaže dogajajo sumljive reči. Dogodki, ki sledijo se odvijejo tekom ene noči, v kateri entuziastična Rania spozna najtemačnejše plati mesta in tegobe propadajoče družbe.

Neon-noir

Približno polovico igralnega časa zavzema vožnja z letečim avtomobilom HOVA, drugi del pa je sestavljen iz dogajanja na tleh – raziskovanja neonskih ulic, barantanja s trgovci, poslušanja osebnih stisk someščanov in podobnih opravil. Čeprav je izkušnja močno osredotočena na pripovedanje zgodbe, z dostikrat pretirano dolgimi dialogi, igralnost pa je rutinska in nezahtevna, ima igralec venomer dovolj svobode, da ne nastopa zgolj v vlogi opazovalca. Nekatere naloge namreč celo zahtevajo sprejemanje odločitev, ki vplivajo na potek dogajanja.

Cloudpunk ni brezhibna izkušnja, pa vendar bo ljubitelje melanholične znanstvene-fantastike težko pustila na cedilu. Gre za kiberpankovsko pustolovščino, ki pravzaprav ne predstavi kakšnih povsem inovativnih zamisli, a je zapakirana v dovolj privlačen paket, da skozi približno 10-urno zgodbo obdrži igralčevo pozornost. Če se vam toži po umirjeni futuristični igri brez strelskih obračunov, je Cloudpunk za nekaj več kot dva evrska desetaka dobra izbira. Kdor želi kaj bolj eksplozivnega in interaktivnega, pa bo na svežo akcijsko izkušnjo v soju neonskih luči ter spremljavi sintisajzerjev moral še malce počakati.

Povzetek:

+ Na trenutke naravnost spektakularna kljub minimalistični prezentaciji
+ Dobro vzdušje
+ Prijetna glasbena podlaga
+ Interesantne stranske zgodbe
+ Umirjen tempo


– Nezanimiva vožnja
– Neprijazne kontrole in navigacija
– Občasni hrošči

Ocena: 7/10


Prijavi napako v članku