Operacijski sistemi
02.06.2016 10:17
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Razkrit pravi razlog zakaj uporabniki pametnih telefonov Android ne prejmejo posodobitev operacijskega sistema

Veličastni Android N na voljo za prenos
Veličastni Android N na voljo za prenos

Ni nobena skrivnost, da so posodobitve operacijskega sistema Android ena izmed največjih slabosti uporabe googlove platforme. Samo 7,5 odstotka uporabnikov pametnih naprav Android v tem trenutku uporablja Marshmallow. Operacijski sistem predstavljen maja 2015 in na trgu prisoten od septembra 2015. Na drugi strani je Apple s svojim učinkovitim ekosistemom, ki uporabnikom omogoča, da aktualni operacijski sistem deluje na 84 odstotkih vseh iOS pametnih napravah. Razlika pa ni samo v hitri adaptaciji ampak tudi razpoložljivosti. Aktualni iOS 9 deluje na iPhone 4S, pametnem telefonu predstavljenem leta 2011. Medtem pa nekateri pametni telefoni Android, s cenami preko 500 EUR, niso posodobljeni na Marshmallow. Nakup pametnega telefona Android je tako samo vprašanje koliko denarja ste pripravljeni vreči stran saj bo naprava hitro zastarela.

Razlog za takšno stanje je seveda, kot pogosto, ekonomske narave. Kot razkrivajo pri Bloombergu stanejo posodobitve operacijskega sistema Android samo za en model pametnega telefona nekaj 100 tisoč ameriških dolarjev. Visoki zneski za proizvajalce pametnih telefonov Android, ki že v osnovi ne služijo veliko denarja s prodajo pametnih telefonov. Zato so želje končnih uporabnikov, po posodobitvah, ekonomsko nerealne in to se tudi v prihodnje ne bo spremenilo.

Pri Googlu se seveda težave dobro zavedajo. Ni presenečenje, da je Android N v beta verzija bil na voljo že od začetka leta. Izključno iz razloga, da bi se proizvajalci lahko prej pripravili na novo verzijo in tako posodobitve omogočili čim večjemu številu pametnih telefonov. Vendar pa je ob tako nizkih dobičkih, kot jih dosegajo težko pričakovati dodatne investicije in čas, ki se raje namenita v razvoj novih modelov pametnih telefonov. Na koncu pa so tu še mobilni operaterji, ki prav tako predstavljajo en korak v procesu uvajanja nove različice Android na trg. Testiranja na vseh napravah v ponudbi in s tem zagotavljanje brezhibnosti delovanja je za operaterje pomembno saj so ponavadi ravno ta podjetja najbolj na udaru, ko se uporabnikom pametni telefon Android pokvari.

Tako se postavlja edino vprašanje, ki je v tem trenutku umestno. Glede na to, kako vročekrvno uporabniki Androidov zagovarjate svojo izbiro operacijskega sistema, bi bili pripravljeni za posodobitve plačati? Ali ste se pa sprijaznili z uporabo nekonkurenčnih starih verzij?

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku