Računalništvo, telefonija
29.04.2016 12:09
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Rast prodaje pametnih telefonov se je ustavila

Kateri telefon je najboljši zame?
Kateri telefon je najboljši zame?

Prvo četrtletje letošnjega leta je za marsikoga pripravilo dve presenečenji. Prvo predstavlja upad prodaje pametnih telefonov iPhone in s tem upad prihodkov za podjetje Apple, drugi pa je povezan s splošnim stanjem na trgu pametnih telefonov. Podjetja, ki se ukvarjajo z analizami trga se namreč strinjajo, da je rast prodaje pametnih telefonov stvar preteklosti in da v prihodnje ni pričakovati večjih sprememb.

Po podatkih podjetja IDC Research, ki so bili objavljeni konec aprila, se je prodaja pametnih telefonov v prvih treh mesecih letošnjega leta, v primerjavi z enakim obdobjem lani, povečala za 0,2 odstotka na 334,9 milijona. Prvo mesto na lestvici je pričakovano zasedel Samsung z 81,9 milijona prodanimi pametnimi telefoni. Slednje pomeni 0,6 odsotni padec pri prodaji kar je na prvi pogled slab rezultat vendar ne, ko se ga primerja s kar 16,3 odstotnim padcom zabeleženim pri podjetju Apple. Drugouvrščeni se sooča z upadom prodaje saj so uspeli prodati 51,2 milijona pametnih telefonov iPhone. Zanimivo pa postane pri pogledu uvrstitev na tretje, četrto in peto mesto. Huawei, Oppo in Vivo zasedajo omenjena mesta in vsa tri podjetja prihajajo iz Kitajske. Za Huawei ni presenetljivo, da se je uvrstil na tretje mesto. Podjetju je prodaja pametnih telefonov zrasla za 58,4 odstotka. Višje stopnje rasti prodaje pa so zabeležili pri Oppo in Vivo. Slednji je zabeležil 123,8 odstotno rast prodaje medtem ko se pri Oppo lahko pohvalijo s 153,2 odstotno rastjo. Iz lestvice petih največjih sta posledično izginila Lenovo in Xiaomi.

Slabšo prognozo pa so postavili pri podjetju Strategy Analytics. Po njihovih izračunih se je trg pametnih telefonov v obdobju od januarja do konca meseca marca skrčil za 3 odstotke. To predstavlja prvi upad prodaje mobilnih telefonov po letu 1996 in s tem pomemben mejnik ter hkrati indikator, da je trg dosegel zrelost. Zanimivo bo spremljati kaj se bo dogajalo v prihodnje in predvsem kako se bodo odzvala podjetja na vse večjo konkurenco kitajskih proizvajalcev, ki svojo prodajo pametnih telefonov širijo tudi na evropske in ameriški trg.


Prijavi napako v članku