Računalništvo, telefonija
16.06.2011 17:07

Deli z drugimi:

Share

Računalništvo je v oblaku

Tone Vidmar: Računalništvo v oblaku
Tone Vidmar: Računalništvo v oblaku

Pri založbi Pasadena je izšla nova knjiga s področja računalništva. V njej avtor Tone Vidmar, strokovnjak s področja računalništva, piše o sodobnem računalništvu v oblaku. V knjigi prikaže koncept distribuiranih sistemov, ki so jedro računalništva v oblaku oz. »cloud computering-a«.

Nov učbenik je rezultat 35-letnega dela dr. Vidmarja na področju računalniških komunikacij in storitev, ki jih omogočajo omrežja. Knjiga je nadaljevanje in razširitev predhodnih del, ki obravnavata informacijske tehnologije in storitve, Računalniška omrežja s storitvami iz leta 1994 in Informacijsko-komunikacijski sistem iz leta 2002.

Vsebina knjige se spogleduje s tematiko, ki jo novejša terminologija opredeljuje kot “oblačno računalništvo” oziroma “cloud computing”. Avtor obravnava tudi problematiko precej nejasne, vendar zanimive terminologije, ki jo trenutno srečamo na tem področju. Teorija distribuiranih sistemov je nastala, ker v slovenskem okolju še ni podobnega dela, predvsem pa zato, ker se dr. Vidmar aktivno ukvarja z vsebinami tega področja vsa svoja leta na fakulteti, s čimer je v knjigi lahko zbral dolgoletne izkušnje in znanja. Avtorjev cilj je, da bi knjiga razjasnila oblačno nebo in da bi dovolj nazorno pojasnila pojem distribuiranosti oziroma distribuiranega informacijskega sistema.


Prijavi napako v članku