Računalništvo, telefonija
23.04.2014 14:13

Deli z drugimi:

Share

Quantenna z brezžično povezavo hitrosti 10 gigabitov na sekundo!

Naprave s čipovjem Quantenna MIMO 8x8 bodo kot nalašč za tiste, ki brezžično prenašajo veliko količino podatkov in večpredstavnostnih vsebin.
Naprave s čipovjem Quantenna MIMO 8x8 bodo kot nalašč za tiste, ki brezžično prenašajo veliko količino podatkov in večpredstavnostnih vsebin.

Podjetje Quantenna Communications je pripravilo izjemno zanimivo čipovje Wi-Fi, ki omogoča prenose podatkov s teoretično hitrostjo do 10 gigabitov na sekundo. Njihova rešitev je kar desetkrat hitrejša v primerjavi z najzmogljivejšimi rešitvami na trgu in je kot nalašč tako za prenose velike količine podatkov kot za brezžičen prenos visokoločljivega videa v realnem času. Izjemno hitrost prenosa je inženirjem podjetja Quantenna uspelo doseči z uporabo tehnologije MIMO 8×8 (angl. Multiple-Input and Multiple-Output), ki uporablja več oddajnih in sprejemnih anten (skupno kar 16) ter kompleksen proces oddajanja in sprejemanja signala.

Čipovje MIMO 8×8 podjetja Quantenna Communications za prenos podatkov uporablja standard Wi-Fi 802.11ac, ki je pričakovano združljiv tudi z brezžičnimi standardi 802.11a, b in g. Nova tehnologija bo namenjena sodobnim usmerjevalnikom, karticam PCIe, osnovnim ploščam osebnih računalnikov in najzmogljivejših prenosnikov. Prve naprave polno združljive z brezžično povezavo hitrosti 10 gigabitov na sekundo lahko na trgu pričakujemo že v prvi polovici naslednjega leta. Ta bo sprva na voljo le v napravah višjega cenovnega razreda, proti koncu leta pa bo novost dosegljiva še manj premožnim uporabnikom računalniških sistemov.


Prijavi napako v članku