Računalništvo, telefonija
22.07.2019 11:38
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Qualcomm ob kar 242 milijonov evrov!

Podjetje Qualcomm je bilo ponovno kaznovano s strani Evropske komisije.
Podjetje Qualcomm je bilo ponovno kaznovano s strani Evropske komisije.

Evropska komisija in IT industrija sta predvsem zaradi zagotavljanja konkurenčnosti že dolgo na “bojni nogi”, evropski birokrati pa se zelo pogosto ukvarjajo s tehnološkimi podjetji in njihovo bolj ali manj sporno poslovno prakso. Zaradi tega ne preseneča, da so bila že številna tehnološka podjetja kaznovana bodisi zaradi davčne utaje bodisi zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje. Na seznamu podjetji, ki so bila kaznovana s strani Evropske unije, pa se je nedavno pridružilo še nam vsem znano podjetje Qualcomm.

Evropska komisija je podjetje Qualcomm spoznala za krivega glede obtožb o zlorabah svojega prevladujočega tržnega položaja na področju čipovij za mobilno omrežje 3G. Kršitve so se dogajale med letoma 2009 in 2011, ko je računalniški gigant vodilnim podjetjem na področju mobilne telefonije prodajal svoje izdelke pod tržno ceno, s tem pa je pričakovano namerno oviral konkurenco na tem področju. Zaradi te poslovne prakse pa jo je zdaleč najkrajšo »potegnilo« podjetje Nvidia, saj je pred slabimi štirimi leti sprejelo odločitev, da se zaradi sporne cenovne politike umika iz tega področja.

Kot vse kaže pa se podjetju Qualcomm tovrstna praksa izplača, saj je bil zaradi podobnih spornih poslovnih praks kaznovan že pred leti. Najbolj odmevna kazen je nedvomno kazen iz lanskega leta, ko ga je Evropska komisija oglobila za okoli preračunanih 890 milijonov evrov zaradi podobne poslovne prakse na področju vezij v škodo podjetja LTE. Zaradi tega so poznavalci prepričani, da tovrstno kaznovanje podjetja Qualcomm ne bo izučilo veliko, saj ima od tovrstnega ravnanja očitno velike koristi.


Prijavi napako v članku