Računalništvo, telefonija
14.01.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Prvo avtomatizirano letališče

V Singapurju so na terminalu 4 za javnost odprli prvo popolnoma avtomatizirano letališče. Vse od prijave do oddaje prtljage in vkrcanja poteka popolnoma avtomatizirano.
Letališče ponuja edinstveno uporabniško izkušnjo
Letališče ponuja edinstveno uporabniško izkušnjo

Če bi vam kdo povedal, da lahko pridete na letališče in odletite iz države, ne da bi pri tem morali stopiti v kontakt s človekom, bi se vam to zagotovo zdelo neresnično.Vendar ravno to je že na voljo v Singapurju, kjer so odprli prenovljen terminal 4, ki omogoča uporabniku, da vse potrebno opravi kar sam.

Na začetku mora uporabnik predložiti potni list, na podlagi katerega sistem preveri, ali ste na spletu opravili in kupili vozovnico. Po preverbi vam natisne samolepilni trak za prtljago. Tega nato zalepite na svoj kovček, ki ga oddate na naslednjem koraku. Tudi ta je popolnoma avtomatiziran in prav tako zahteva potni list za identifikacijo.

Naslednji korak je seveda še mejna kontrola. Ta se najbolj razlikuje predvsem v dejstvu, da kontrole ne opravlja noben zaposlen, kot je to običajno na večini letališč, ki tudi ponujajo tovrstno kontrolo. Zadnji korak je seveda vkrcanje, kjer potnik predloži potni list, katerega naprava nato primerja z obraznimi potezami, da se prepriča o identiteti potnika.

Čeprav je mnogo ugibanj, ali je sistem varen, so v izjavi za javnost povedali, da so sistem, preden so ga predali v javno uporabo, dodobra testirali.


Prijavi napako v članku