Računalništvo, telefonija
19.06.2020 18:00

Deli z drugimi:

Share

Prvo 3D bionično oko, ki bi lahko slepim povrnilo vid

Prvo 3D bionično oko, ki bi lahko slepim povrnilo vid
Prvo 3D bionično oko, ki bi lahko slepim povrnilo vid

Človeško oko je neverjetno kompleksna stvar in zato nas niti malo ne čudi, da je trajalo tako dolgo, preden smo uspeli sestaviti nekaj umetnega, kar se lahko primerja z živim organom. In ne zgolj primerja, celo premaga. Raziskovalci so razkrili prvi primer 3D umetnega očesa, ki ni zgolj primerljivo z živim, ki ni bolj zmogljivo od mnogih drugih tehnoloških naprav, temveč lahko v določenih lastnostih celo premaga živo oko.

Znanstveniki se zadnjih nekaj let intenzivno ukvarjajo z razvojem bioničnih oči, ki bi lahko povrnile vid tistim, ki so oslepeli, ali celo tistim, ki nikoli niso videli. Trenutno sta dve najbolj napredni verziji očes modela podjetij Bionic Vision Australia in Second Sight, ki sta že bila implantirana pacientom. Oba primera očes sestojita iz istih delov, in sicer sta dva osnovna dela leča in kamera v sredini očesa. Podatke, ki jih zaznava oko, procesira majhna enota izven človeškega telesa in jih v naslednji fazi pošilja do implantanta, ki leži na mrežnici (retini) očesa. Retina je sicer senzorinevralno tkivo, ki leži na zadnji steni očesa in je zadolžena za nastanek slike, ki jo vidimo.


Kar je najpomembneje, bionične oči dejansko delujejo. Uporabniki so po večih letih prvič videli odtenke svetlobe. Na žalost pa do sedaj uporabljene bionične oči ne nudijo dovolj jasne slike, da bi se lahko ljudje zanašali na njihovo točnost. Študije so med drugim pokazale tudi to, da tovrstne bionične oči lahko proizvedejo visokofrekvenčne šoke med nastajanjem slike, poleg tega pa so prepočasne za procesiranje hitrih gibov in dinamičnega dogajanja v okolju.


Prvo 3D bionično oko “Electrochemical Eye (EC-Eye)”

Ekipa znanstvenikov Univerze znanosti in tehnologije v Hong Kongu (HKUST), je razvila revolucionarno bionično oko imenovano “Electrochemical Eye (EC-Eye)”. Namesto dvo-dimenzionalnega senzorja, kot ga poznamo pri kamerah, “EC-Eye” deluja na principu prave retine, torej retine s konkavno lečo. To površino so znanstveniki zapolnili s serijo majhnih svetlobnih senzorjev, ki so narejeni tako, da posnemajo fotoreceptorje človeške retine. Ti senzorji so potem povezani z žicami iz tekoče kovine, ki delujejo kot optično živčevje.


Ekipa iz Hong Konga je že oko že testirala in prišla do spodbudnih rezultatov. Oko je namreč že pri prvih testih uspelo proizvesti relativno jasno sliko. Oko je bilo postavljeno pred ekran računalnika, na katerem so se predvajale velike tiskane črke. “EC-Eye” je uspela razbrati črke dovolj jasno, da bi jih lahko človek prebral.


Kljub temu, da je oko velik korak naprej napram ostalim bioničnim očesom, je “EC-Eye” še precej oddaljena od zmogljivosti pravega človeškega očesa. Ekipa znanstvenikov je optimistična in napoveduje dodaten razvoj. Tehnologija, ki je uporabljena v očesu, ima potencial, da “premaga” pravo oko. Znanstveniki pravijo, da je potencial v uporabi večih senzorjev in njihovi povezavi s posameznimi nanožicami. Ekipa celo pravi, da bi lahko z uporabo drugačnih materialov “EC-Eye” uporabnikom prinesla višjo stopnjo občutljivosti na infrardečo svetlobo, kar v zadnji fazi pomeni celo nočno vid. Seveda je pred znanstveniki še veliko dela, vendar potencial “EC-Eye” vsekakor ima.


Prijavi napako v članku