Računalništvo, telefonija
28.08.2012 15:16

Deli z drugimi:

Share

Prvi virtualni avtomobilski salon

Bo predstavitev avtomobilov v navideznem svetu kmalu postala stalna praksa v avtomobilskih salonih?
Bo predstavitev avtomobilov v navideznem svetu kmalu postala stalna praksa v avtomobilskih salonih?

Prek kratkim je Volvo obiskovalce mednarodnega avtomobilskega sejma v Ženevi (Geneva Motor Show) prijetno presenetil s pripravo aplikacije za iPad. Ta je obiskovalcem omogočila, da so lahko videli notranjo zgradbo oziroma strukturo avtomobila V40, torej tisto, kar je očem prikrito s pločevino. Podjetje Nissan pa je šlo še nekoliko dlje. To se je namreč odločilo, da bo s pomočjo tehnologije svoj najnovejši avtomobil Pathfinder vrste SUV potencialnim kupcem v ZDA predstavilo kar v navideznem oziroma virtualnem svetu.

Z inovativnim pristopom si je podjetje Nissan pravzaprav kupilo čas, saj bo njihov najnovejši avtomobil nared šele čez deset mesecev. Da bi potencialnim kupcem avtomobil predstavilo na način, kot da bi bil ta dejansko pred njimi, so programerji pripravili namenski program. Za krmiljenje predstavitvenega programa avtomobila skrbi Microsoftov krmilni sistem Kinect. Ta uporabnikom omogoča navidezni sprehod okoli vozila in celo vstop v njegovo notranjost. Pogled obiskovalca na avtomobil se spreminja glede na položaj njegove glave. Uporaba navidezne predstavitve avtomobila v primerjavi s klasično prinaša še nekaj prednosti. Uporabniki lahko na primer vozilu spreminjajo barvo, dodatke, opremo in druge podrobnosti. Za prikaz želenih vsebin kakopak skrbi gigantski televizor.

Nissan bo virtualno vozilo postavil na ogled v kar 16 avtomobilskih salonov po celotnem ozemlju ZDA. Ker bo avtomobilski gigant sistem za navidezni ogled lahko uporabil še za predstavitve drugih modelov njegovih avtomobilov, so njegovi vodilni možje prepričani, da bodo na ta račun prihranili zajetne kupčke denarja. Tu seveda ostaja odprto vprašanje, kako bodo kupci sprejeli novost. Bi vas navidezna predstavitev avtomobila prepričala v njegov nakup ali bi si ga raje vseeno predhodno ogledali v avtomobilskem salonu?


Prijavi napako v članku