Računalništvo, telefonija
28.05.2010 14:07
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi prenos škodljive programske kode iz računalnika na človeka

Je prenos zlonamerne kode iz računalnika na človeka resnično mogoč ali gre zgolj za neslano šalo?
Je prenos zlonamerne kode iz računalnika na človeka resnično mogoč ali gre zgolj za neslano šalo?

Profesor Mark Gasson iz fakultete Reading se je pred kratkim proglasil za prvega človeka na svetu, ki se je okužil s škodljivo programsko kodo. Britanski profesor zatrjuje, da si je dal pod kožo vgraditi čipovje RFID (Radio Frequency Identification), da je nanj prenesel zlonamerno kodo in da mu je preko njega uspelo okužiti celo druge računalniške sisteme.

Profesor Mark Gasson je za izvedbo poskusa uporabil čipovje RFID, ki ga zaposleni na britanski fakulteti Reading uporabljajo za dostop do varovanih območji in za aktivacijo zasebnega mobilnega telefona ter nekoliko naprednejše čipovlje, ki se sicer uporablja za nadzorovanje domačih živali. Ker naj bi lahko škodljiva programska koda preko sistema RFID okužila tudi druge računalniške sisteme, profesor zatrjuje, da bi lahko okužila celo naprave kot so na primer srčni spodbujevalniki ali vgradni slušni aparati.

Ali to posledično pomeni, da bo potrebno na vse naprave, opremljene s čipovljem RFID, namestiti protivirusno zaščito ter jo v realnem času posodabljati preko brezžične povezave Wi-Fi? Po vsej verjetnosti ne. Priznana programska hiša Sophos, ki je med računalničarji poznana po kakovostnih protivirusnih sistemih, namreč zatrjuje, da so »bojazni« profesorja Marka Gassona povsem neupravičene. Na čipovljih RFID naj namreč ne bi bilo mogoče zaganjati škodljivih programskih kod. Komu pa verjamete vi?


Prijavi napako v članku