Računalništvo, telefonija
05.09.2011 13:11
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi kvantni procesor s kvantnim pomnilnikom

Bodo komercialni kvantni računalniki kmalu postali del našega vsakdanjega življenja?
Bodo komercialni kvantni računalniki kmalu postali del našega vsakdanjega življenja?

Raziskovalni ekipi kalifornijske univerze iz Santa Barbare je uspel odločen korak naprej na poti h kvantnim računalnikom. Ti so namreč kot prvi na svetu združili kvantni procesor s kvantnim sistemskim pomnilnikom. Raziskovalni ekipi, ki jo vodi profesor Matteo Mariantoni, je podvig uspel na način, da so dva kubita (kvantni sistem z dvema stanjema in najmanjšo enoto kvantne informacije) povezali s kvantnim podatkovnim vodilom. Slednjega so povezali še s kvantnim pomnilnikom, ki lahko shranjuje vrednosti na enak način, kot to počne sistemski pomnilnik RAM pri običajnih računalniških sistemih.

Profesor Matteo Mariantoni je prepričan, da bo njihov novi izum pripomogel k hitrejšemu razvoju komercialnih kvantnih računalnikov. Tu bo šlo za računalnik, ki bo namesto bitov (ti so v danem trenutku lahko le v stanju 1 ali 0) uporabljal kubite. Ti bodo lahko sočasno v več stanjih oziroma bodo lahko sočasno predstavljali več vrednosti. To bo seveda odprlo vrata k izjemno zmogljivemu vzporednemu preračunavanju podatkov, o kakršnem lahko danes le sanjamo.

Da prvi kvantni procesor s kvantnim pomnilnikom ni le neuporaben prototip, je raziskovalna ekipa kalifornijske univerze iz Santa Barbara dokazala s praktičnim preizkusom. Ti so namreč kvantni procesor že uporabili za preračunavanje kompleksnih matematičnih algoritmov in operacij. To bi lahko prišlo v poštev predvsem za dešifriranje podatkov, ki so bili šifrirani z naprednimi algoritmi. Raziskovalna ekipa kalifornijske univerze iz Santa Barbara bo do konca leta poskušala pripraviti kvantni računalnik, ki bo imel vse komponente »vgrajene«. Če jim bo podvig uspel, bodo komercialni kvantni računalniki lahko kaj kmalu zašli v naše vsakdanje življenje.


Prijavi napako v članku