Računalništvo, telefonija
06.11.2018 05:45

Deli z drugimi:

Share

Prvi iPhone s podporo omrežju 5G bo naprodaj leta…

Prvi iPhone s podporo omrežju 5G bo naprodaj šele v teku leta 2020.
Prvi iPhone s podporo omrežju 5G bo naprodaj šele v teku leta 2020.

Prihod mobilnega omrežja pete generacije (5G), ki v prvi vrsti prinaša predvsem hitrejše in zanesljivejše mobilne povezave, bo s seboj prinesel tudi prihod večjega števila povezanih naprav interneta stvari in za pametne domove. Poleg tega ima novo omrežje vsaj na papirju velik potencial za uspeh, saj naj bi ponujalo teoretične hitrosti prenosa do 20 gigabitov na sekundo. To bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in ponujanje številnih novih mobilnih storitev, ki jih danes zaradi počasnega mobilnega interneta še ni na voljo.

Zaradi številnih prednosti, ki jih bo prineslo mobilno omrežje 5G, proizvajalci mobilnih naprav vlagajo veliko finančnih sredstev v razvoj mobilnih naprav, ki bodo polno združljive z njim. Pri podjetju Apple pa očitno ne verjamejo, da bodo tovrstne naprave zaživele v teku naslednjega leta. Zaradi tega bo prvi pameti mobilni telefon iPhone, opremljen s podporo hitremu omrežju 5G, naprodaj šele leta 2020. Za ta namen bo računalniški gigant uporabil model Intel 5G 8161, preizkusi pa že potekajo s prototipnim modelom 8160.

Številni poznavalci podjetja Apple so to »potezo« pričakovali, saj je računalniški gigant poznan po tem, da nove tehnologije »vgrajuje« počasneje kot konkurenca. Ta je svoj prvi pametni mobilni telefon iPhone opremil s povezavo 3G, precej hitrejša mobilna povezava 4G pa je bila vpeljana šele s prihodom pametnega mobilnega telefona iPhone 5, medtem ko je konkurenca to povezavo ponujala že kar nekaj časa pred podjetjem Apple.


Prijavi napako v članku