Računalništvo, telefonija
17.12.2018 13:01

Deli z drugimi:

Share

Prvi dron, ki lahko obliko spreminja kar med letenjem

Namenski dron švicarskih strokovnjakov svojo obliko prilagaja trenutnim razmeram na terenu.
Namenski dron švicarskih strokovnjakov svojo obliko prilagaja trenutnim razmeram na terenu.

Poplava in naraščajoča priljubljenost dronov sta že zdavnaj nakazali, v katero smer se bo razvoj nadaljeval. Čeprav se na tem področju poskušajo že dalj časa dokazati različna podjetja, so si njihovi izdelki bolj ali manj enaki. To pa nikakor ne drži za zanimivi dron, ki so ga pripravili švicarski strokovnjaki. Tu namreč gre za dron, ki lahko svojo obliko spreminja kar med letom, pri čemer se tu premikajo palice, na katerem so pritrjeni rotorji oziroma miniaturni električni motorji s propelerji.

Dron obliko spremeni v primeru, da odprtina ni dovolj velika za prelet, saj se mu s tem dejansko zmanjšuje stabilnost pri letenju. Po drugi strani pa spreminjanje oblike bi omogočala uporabo drona v primeru naravnih nesreč, kot so na primer potresi. Običajni droni se namreč le s težavo »spravijo« skozi tanke odprtine v zidovih, kar pa bi močno poenostavilo in predvsem pohitrilo iskanje morebitnih preživelih.

Pri tem je zanimivo to, da so v dronu vgrajena tipala in senzorji za skeniranje odprtin, ki jih mora dron preleteti. Na ta način dron lahko samodejno spreminja obliko in se prilagaja trenutnim razmeram na terenu. Naj za konec kot zanimivost še navedemo, da je bil prototip drona, ki lahko v zraku spreminja obliko izdelan oziroma sestavljen iz elementov, ki so bili natisnjeni s pomočjo tridimenzionalnega tiskalnika.


Prijavi napako v članku