Matične plošče
08.06.2009 17:17

Deli z drugimi:

Share

Prve osnovne plošče s tehnologijo Braidwood

Osnovna plošča Foxconn Inferno Katana z novo pomnilniško režo NVRAM.
Osnovna plošča Foxconn Inferno Katana z novo pomnilniško režo NVRAM.

Intel

naj bi že v mesecu septembru pričel s trženjem nove generacije zmogljivih procesorjev, ki dobo pisani na kožo predvsem računalničarjem s plitkejšimi žepi. Šlo bo za procesorje družine Core i5, ki bodo opremljeni s procesorskim jedrom “Lynnfield” in bodo v osnovi enaki zmogljivejšim bratom Core i7.

Procesorsko jedro bo izdelano s pomočjo 45-nanometrske tehnologije ter bo razpolagalo z dvokanalnim pomnilniškim krmilnikom DDR3 in klasičnim zunanjim vodilom DMI. Prvi primerki cenovno ugodnih procesorjev družine Core i5 bodo opremljeni s podnožjem LGA 1156 in bodo podatke preračunavali s frekvencam 2,66 GHz, 2,8 GHz in 2,93 GHz.

Zaradi velikega zanimanja za nove Intelove procesorje so vodilni proizvajalci osnovnih plošč na računalniškem sejmu Computex že predstavili izdelke, ki so jim pisani na kožo. Pozornost obiskovalcev pa so še posebej pritegnile tiste osnovne plošče, ki so bile opremljene s posebno režo, ki po obliki spominja na režo za pomnilnike DDR3, le da je nekoliko krajša.

Tu je šlo za novo režo NVRAM, ki je bila izdelana izključno za uporabo v navezi z novo Intelovo tehnologijo, ki nastaja pod tovarniško oznako Braidwood. Novinec bo služil kot povezovalni člen med sistemom in pomnilniškimi mediji, kar bo občutno pohitrilo predvsem vhodno-izhodne operacije. Pomnilniki NVRAM bodo lahko shranili do 16 gigabajtov ničel in enic ter se bodo po zmogljivosti lahko povsem kosali z Intelovimi pogoni Solid State.

Vas zanima več iz te teme?
Gigabyte matične plošče

Prijavi napako v članku