Prenosni računalniki
30.04.2010 09:51

Deli z drugimi:

Share

Prva škodljiva programska koda za Applov tablični računalnik iPad

Na iPada v Evropi bo potrebno še nekoliko počakati.
Na iPada v Evropi bo potrebno še nekoliko počakati.

Kljub temu, da se na svetovnem spletu vedno znova oglašajo uporabniki, ki Applovemu tabličnemu računalniku iPad očitajo številne pomanjkljivosti, gre ta v prodajo kot za stavo. Samo v Združenih državah Amerike naj bi trgovcem doslej namreč uspelo prodati že več kot milijon primerkov bolj ali manj uporabne naprave.

Priljubljenost Applovega tabličnega računalnika iPad pa žal ni ostala neopažena niti pri piscih škodljivih programskih kod. Podjetje BitDefender, vodilni ponudnik inovativnih rešitev proti škodljivim programskim kodam, je namreč na svetovnem spletu zasledil prvo škodljivo programsko kodo, ki ogroža le uporabnike iPada.

Nevaren trojanski konj (Backdoor.bifrose.aady) je skrit v lažni datoteki za nadgradnjo strojne kode (firmware), ki se nahaja na lažni spletni strani iTunes. Lažna nadgradnja strojne kode se vsaj zaenkrat »širi« le preko elektronskih sporočil, kjer nepridipravi nič hudega sluteče računalničarje napeljujejo k obisku zlonamerne spletne strani.

Najhuje pri vsem tem pa je to, da se lahko spletni kriminalci s pomočjo trojanskega konja dokopajo do občutljivih osebnih podatkov. Podjetje BitDefender zato uporabnikom tabličnega računalnika iPad svetuje, naj ne klikajo na povezave v sumljivih e-sporočilih in naj nadgradnje naprave opravijo le preko uradne strani iTunes.

Vas zanima več iz te teme?
Apple prenosni računalniki

Prijavi napako v članku