Računalništvo, telefonija
09.04.2010 11:42
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prva integrirana elektronska vezja z memristorji že čez tri leta?

Cene kartuš za sicer kvalitetne HP-jeve tiskalnike so pogosto pretirane.
Cene kartuš za sicer kvalitetne HP-jeve tiskalnike so pogosto pretirane.

Raziskovalno podjetje Hewlett Packard Development Company (HP Labs) je pred dobrima dvema letoma javnosti prvič predstavilo revolucionarno odkritje na področju računalništva oziroma elektronike, imenovano memristor. Tu lahko govorimo celo o četrti osnovni komponenti na področju elektronike, saj za shranjevanje podatkov tako rekoč ne potrebuje električnega toka. Prednosti nove elektronske komponente so znanstveniki takoj pričeli koristiti za pripravo naslednika sistemskega pomnilnika RAM (Random Access Memory).

V letošnjem letu pa bodo raziskovalci podjetja HP Labs poskušali običajne silicijeve tranzistorje nadomestiti z memristorji. Če jim bo to uspelo, se nam obetajo integrirana elektronska vezja (vključno s procesorji), ki bodo pri delovanju izjemno učinkovita, zmogljiva in varčna z električno energijo. Raziskovalci ocenjujejo, da bi lahko z memristorji izdelovali tako tranzistorje kot tudi pomnilniške elemente velikosti komajda nekaj nanometrov.

Raziskovalcem podjetja HP Labs naj bi v naslednji treh letih s pomočjo memristorjev uspelo izdelati celo statične pomnilniške elemente, na katere bo mogoče shraniti do 120 gigabajtov podatkov na kvadratni centimeter površine. Ker se bodo pomnilniški elementi z memristorji lahko v primerjavi z zdajšnjimi rešitvami pobahali z večjo učinkovitostjo, kapaciteto in precej nižjo porabo električne energije, bodo seveda primarno namenjeni prenosnikom in prenosnim večpredstavnostnim napravam. No, pustimo se presenetiti.


Prijavi napako v članku