Računalništvo, telefonija
06.11.2015 14:44
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Projekt Cirrus – prvi slovenski vesoljski program

Projekt Cirrus – prvi slovenski vesoljski program
Projekt Cirrus – prvi slovenski vesoljski program

Skupina študentov strojništva, fizike in elektrotehnike izdeluje raketo, s katero bo mogoče doseči rob vesolja. Kot tovor bo raketa s seboj ponesla raziskovalni modul z različnimi senzorji in instrumenti, ki bodo omogočali preučevanje atmosfere, višinsko fotografijo in podobno. Poleg tega sodelujoči na tem projektu pridobivajo edinstvene izkušnje na tehničnem področju, česar jim študij na univerzi ne omogoča.

Marsikdo se sprašuje, kako lahko kaj takega uspe ekipi študentov, če NASA za take projekte potrebuje vrhunske strokovnjake in milijarde dolarjev. Odgovor se skriva v tem, da vesoljske agencije porabijo ogromne količine denarja in znanja za zagotavljanje absolutne zanesljivosti, saj pri prevozu ljudi in zelo dragih naprav seveda ni prostora za napake. Raketa Cirrus bo prevažala samo nekaj 100 kilogramov tovora, kar bo tudi drastično zmanjšalo velikost in ceno izdelave v primerjavi s komercialnimi projekti.

Do zdaj je ekipa izdelala dva prototipa v merilu ena proti deset in ena proti pet, ki dosežeta maksimalno višino okoli tri kilometre. Pred glavnim projektom bodo izdelali še nekaj večjih prototipov, s katerimi bodo testirali tehnologijo, ki jo bodo pozneje uporabili v raketi končne velikosti. Njihov ultimativni cilj pa je kot tovor v vesolje poslati in utiriti tudi lastni satelit.

Med 4. in 17. novembrom ekipa sodeluje na natečaju Vse je mogoče, kjer so se uvrstili med šest finalistov. Zmaga na natečaju bi jim omogočila zagon projekta, saj bi z nagrado opremili delavnico in prostore, ki so nujno potrebni na razširitev ekipe in nadaljnji potek projekta.

Za ekipo Cirrus lahko glasujete na povezavi http://bit.ly/1j4MFDL.


Prijavi napako v članku