Računalništvo, telefonija
27.12.2015 06:49

Deli z drugimi:

Share

Proizvajalci mobilnih telefonov vstopajo v svet kompaktnih prenosnikov?

Zaradi kitajskih podjetij naj bi v naslednjem letu maloprodajne cene kompaktnih prenosnih računalnikov padle vsaj za četrtino!
Zaradi kitajskih podjetij naj bi v naslednjem letu maloprodajne cene kompaktnih prenosnih računalnikov padle vsaj za četrtino!

Kitajska podjetja so že večkrat dokazala, da lahko pripravijo izjemno poceni pametne mobilne telefone, ki se po kakovosti in zmogljivosti lahko zlahka postavijo po robu izdelkom vodilnih podjetij, kot so Apple, Samsung, HTC in druga. Kot vse kaže se bodo kitajski proizvajalci mobilnih telefonov v naslednjem letu spravili še nad proizvajalce kompaktnih prenosnih računalnikov. Prva kitajska proizvajalca, ki se bosta v 2016 spustila še na področje kompaktnih prenosnih računalnikov, bosta Xiaomi in Huawei, nekoliko kasneje pa jim bodo sledila še preostala podjetja, največ pa bodo s tem seveda pridobili uporabniki, saj se bodo maloprodajne cene kompaktnih prenosnikov znižale vsaj za četrtino.

Medtem ko so načrti podjejta Huawei glede kompaktnih prenosnikov še vedno zaviti v tančico skrivnosti, bo podjetje Xiaomi v aprilu 2016 skoraj zagotovo ponudilo v prodajo dva kompaktna prenosna računalnika. Podjetje Inventec bo za Xiaomi izdelalo prenosni računalnik z 12,5-palčnim (31,8-centimetrskim) zaslonom, medtem ko bo podjetje Compal Electronics izdelalo 13,3-palčni (33,8-centimetrski) zaslon visoke ločljivosti. Najzmogljivejši model naj bi razpolagal s procesorjem Intel s sredicami Haswell, sistemskim pomnilnikom kapacitete osem gigabajtov in grafično kartico Nvidia GeForce GTX 760m z dvema gigabajtoma sistemskega pomnilnika. Na pogonu Solid State pa naj bi bil nameščen operacijski sistem Linux s prirejenim grafičnim vmesnikom, ki naj bi spominjal celo na Applov sistem MacOS X.


Prijavi napako v članku