Triki in nasveti
25.10.2012 15:09
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Program, ki izostri zamegljene fotografije

Program, ki izostri zamegljene fotografije
Program, ki izostri zamegljene fotografije

Ni malo fotografov, ki ob pogledu na svoje prve fotografije, zajete z digitalnimi fotoaparati, dobesedno onemijo. Te namreč običajno niso dovolj ostre. Še huje je, če »neprofesionalci« posežejo po zrcalno-refleksnih fotoaparatih, saj so fotografije običajno še zamegljene. Pri tem sploh ne bi omenjali fotografij, zajetih z digitalnimi fotoaparati nižjega cenovnega razreda ali s pametnimi mobilnimi telefoni.

Medtem ko smo doslej zamegljene fotografije lahko le še izbrisali, imamo sedaj končno možnost, da jih »rešimo«. Drugo možnost nam je ponudil programski inženir Vladimir Južikov. Specialist za procesiranje slik in signalov je namreč pripravil brezplačno aplikacijo SmartDeblur, s pomočjo katere je mogoče rešiti neostre fotografije. Tu ne gre za nobeno »magijo«, ampak zgolj za golo matematiko. V zamegljeni fotografiji je namreč mogoče prepoznati tipične vzorce, na podlagi katerih nato napredni matematični algoritmi izračunajo, kje bi se moralo kaj nahajati, če bi bila fotografija ostra. Program nato točke razporedi tako, da slika postane ostrejša. Program SmartDeblur lahko uporabljamo na računalnikih z okoljem Windows in MacOS.

Če želimo koristiti prednosti naprednega programa SmartDeblur, ga moramo seveda najprej prenesti na računalnik. Datoteka se nahaja na spletnem naslovu http://goo.gl/0N5sk. Takoj ko program razpakiramo, ga zaženemo. Uporaba programa SmartDeblur je nadvse enostavna. Zadošča namreč, da kliknemo na gumb »Open« in poiščemo sliko na računalniku. Če z rezultatom nismo povsem zadovoljni, lahko spremenimo vrsto napake (Defect type). Tu lahko spreminjamo še dolžino (Lenght), kot (Angle) in ostrino (Smooth). Ko dosežemo optimalen učinek, sliko ponovno shranimo na računalnik. Za to uporabimo gumb »Save«.

Čeprav se programska oprema SmartDeblur več kot odlično odnese v praksi, čudežev seveda ni pričakovati. Tu se je potrebno zavedati, da je program šele nastal, kar pomeni, da je možnosti za izboljšave še veliko. Boljše rezultate bo mogoče dosegati z izboljšavo slikovnih algoritmov.


Prijavi napako v članku