Telefoni
27.07.2016 10:14
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prodaja iPhonov upadla za 15%

Na kitajskem bo družba Apple morala ime svojega prvega pametnega mobilnega telefona iPhone deliti s kitajskim proizvajalcem torb in denarnic.
Na kitajskem bo družba Apple morala ime svojega prvega pametnega mobilnega telefona iPhone deliti s kitajskim proizvajalcem torb in denarnic.

Začenja se obdobje objave poslovnih rezultatov največjih tehnoloških podjetij. Pri Applu so posledično imeli uradno predstavitev poslovanja za drugo četrletje 2016 oziroma tretje fiskalno četrtletje 2016. Slednje je posledica tega, da podjetje novo poslovno leto ne začne s koledarskim novim letom ampak eno četrtletje prej.

Objavljeni rezultati so večinoma uresničili pričakovanja analitikov in zainteresirane javnosti. Prodaja pametnih telefonov je, v primerjavi z enakim obdobjem lani, upadla za 14,9 odstotka in dosegla 40,4 milijona. Prodaja računalnikov Mac je upadla za 11,5 odsotka na 4,25 milijona in podoben trend je možno zaznati pri tablici iPad. Apple je v drugem tromesečju prodal slabih 10 milijonov iPadov in s tem za 8,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Kljub temu je prodaja tablic presenetila strokovnjake saj so pričakovali večji padec. Očitno se Applu ponudba iPad Pro serije vsaj deloma splača saj bi drugače brez dvoma bil padec v prodaji še večji. Prihodki podjetja so ob padcu prodaje omenjenih produktnih kategorij tudi izkazali padec in sicer 14,5 odstoten.

Presenetljivo ob vsem tem je, da je delnica podjetja Apple ob najavi poslovnih rezultatov na borzi celo zrasla. Ironično saj je ponavadi vrednost delnice, po objavi rekordnih poslovnih rezultatov, kljub temu izgubila na vrednosti. Investitorji so tako pričakovali slabše poslovne rezultate. Za Apple situacija ni ugodna. V kategoriji pametnih telefonov so tako zabeležili eno izmed najnižjih povprečnih prodajnih cen na posamezni telefon. Razlog je pri nepričakovano veliki priljubljenosti novega modela iPhone SE. Cenovno ugodnejši pametni telefon tako znižuje povprečno prodajno ceno vseh iPhonov.

Tim Cook, CEO podjetja Apple, je na predstavitvi potrdil aktivnosti podjetja na področju obogatene in virtualne resničnosti. Na žalost pa kaj več informacij ni bilo možno dobiti saj so, kot ponavadi, pri Applu skrivnostni.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku