Telefoni
24.04.2012 06:00
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Procesorji Intel Ivy Bridge na pohodu

Procesorji Intel Ivy Bridge na pohodu
Procesorji Intel Ivy Bridge na pohodu

Po številnih špekulacijah, oznanilih in preklicih smo jih vendarle dočakali. Podjetje Intel je namreč uradno predstavilo procesorje Core i7 in Core i5 družine 3000, ki temeljijo na težko pričakovani arhitekturi Ivy Bridge. Procesorske sredice novincev so izdelane s pomočjo napredne 22-nanometrske tehnologije, kar pomeni, da pri delovanju porabijo precej manj električne energije od zdajšnjih rešitev (Sandy Bridge).

Za osebne računalnike bodo sprva na voljo modela Core i7 3700 in Core i5 3500. Ta bosta opremljena s podnožjem 1155 LGA. Za prenosne računalnike pa bo na voljo energijsko varčnejši model Core i7 3000M. Vsi novinci v polni meri podpirajo tako tehnologijo HyperThreading kot TurboBoost. Če bo procesorju pri preračunavanju podatkov zmanjkalo moči, bo slednja poskrbela za samodejno zvišanje frekvence delovanja zmogljivih procesorskih jeder, in sicer do največ 400 megahercev.

Paradni konj novih procesorjev Intel Ivy Bridge je model Core i7 3770K. Ta je zaradi odklenjenega množilnika frekvence pisan na kožo tako najzahtevnejšim računalničarjem kot ljubiteljem navijanja. Procesor Intel Core i7 3770K podatke preračunava pri frekvenci 3,5 gigaherca. V primeru večjih obremenitev pa se frekvenca delovanja poviša na 3,9 gigaherca. Štirijedni procesor Intel Core i7 3770K se lahko pobaha še z osmini megabajti tretjenivojskega predpomnilnika L3.

Nekoliko manj zahtevnim računalničarjem bo pisan na kožo model Core i5-3550. Tu gre za štirijedrni procesor brez tehnologije HyperThreading, ki podatke preračunava pri frekvenci 3,3 gigaherce. Pri večjih obremenitev se frekvenca delovanja poviša na 3,7 gigaherca preko sistema Turbo Boost. Za shranjevanje vmesnih izračunov in ukazov ima novinec na voljo šest megabajtov tretjenivojskega predpomnilnika L3.

Procesorji Intel Ivy Bridge bodo računalničarjem širom sveta dosegljivi še v tem mesecu. Upajmo, da bodo kmalu na voljo tudi nam.


Prijavi napako v članku