Procesorji
05.05.2021 08:08
Posodobljeno 6 dni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Procesorji Intel Alder Lake-S le še vprašanje časa

Novi procesorji Intel Alder Lake bodo brez težav opravili tudi z najzahtevnejšimi nalogami.
Novi procesorji Intel Alder Lake bodo brez težav opravili tudi z najzahtevnejšimi nalogami.

Inženirji podjetja Intel so trenutno osredotočeni predvsem na pripravo posebnih hibridnih procesorjev, ki bodo temeljili na osnovi procesorskih jeder Alder Lake. Gre za prve procesorje podjetja Intel, ki bodo temeljili na osnovi 10-nanometrske tehnologije, imenovane »SuperFin«. Na trg naj bi prišli tekom letošnjega leta, primarno pa bodo namenjeni osebnim računalnikom. Nekoliko kasneje bi jih lahko našli celo v zmogljivejših prenosnih računalnikih, opremljenih z jedri Alder Lake-P.

Prvi preizkusi, opravljeni z novimi procesorji Intel Alder Lake so presenetili tudi največje poznavalce. Novi procesorji namreč nudijo kar do 20 odstotkov večjo zmogljivost v primerjavi z zdajšnjimi procesorji, opremljenimi z jedri Tiger Lake (Willow Cove 10nm). Poleg tega so novici nadvse varčni z električno energijo, saj pri polni obremenitvi porabijo do 15 odstotkov manj električne energije v primerjavi s predhodniki. Pri tem velja omeniti, da bodo procesorji Intel Alder Lakepri enaki frekvenci preračunavanja podatkov za do polovico zmogljivejši v primerjavi s procesorji Skylake.

Kot kaže, se bodo na trgu kmalu pojavile tudi prve osnovne plošče s podporo za nove procesorje Intel Alder Lake. Programska oprema za nadzor strojne opreme računalnikov HWiNFO bo namreč kmalu dodala podporo za sistemski nabor Intel Z690, ki je ključen za delovanje novih Intelovih procesorjev. Novi sistemski nabor se bo nahajal na osnovnih ploščah Asus ROG Maximus XIV. Novost bo za nameček opremljena še s podnožjem LGA 1700, kar pomeni, da novi procesorji ne bodo združljivi z obstoječimi rešitvami.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji računalniški procesorji

Prijavi napako v članku