Prenosni računalniki
05.02.2021 07:59
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Procesorji, ki bodo zmogljivost prenosnikov pognali v nebo

Mobilni procesorji Intel Alder Lake-P vsaj zaenkrat obetajo veliko!
Mobilni procesorji Intel Alder Lake-P vsaj zaenkrat obetajo veliko!

Pred časom smo poročali o tem, da so inženirji podjetja Intel osredotočeni predvsem na pripravo posebnih hibridnih procesorjev, ki bodo temeljili na osnovi procesorskih jeder Alder Lake. Gre za prve procesorje podjetja Intel, ki bodo temeljili na osnovi 10-nanometrske tehnologije, imenovane »SuperFin«. Na trg naj bi prišli v prvem četrtletju letošnjega leta, primarno bodo namenjeni osebnim računalnikom, nekoliko kasneje pa bi jih lahko našli celo v zmogljivejših prenosnikih. Slednji bodo opremljeni z jedri Alder Lake-P.

Intelovi procesorji 12. generacije za prenosne računalnike bodo opremljeni s kar 14 procesorskimi jedri Alder Lake-P, kljub temu pa bodo pri delovanju porabili do največ 45 vatov energije. Za kompaktne osebne računalnike bo na voljo različica z najvišjo porabo 35 vatov. Čeprav bodo Intelovi procesorji 12. generacije za prenosne računalnike opremljeni s 14 fizičnimi jedri Alder Lake-P, bodo ponujali skupno 20 procesorskih niti. To je lastnost nove procesorske zgradbe big.LITTLE, v praksi pa bo to pomenilo še večjo procesorsko zmogljivost.

Novi procesorji podjetja Intel naj pri polni obremenitvi podatke preračunavali s frekvenco 4,7 gigaherca. Za preračunavanje grafičnih vsebin naj bi bilo na voljo 96 grafičnih enot, kar pomeni, da bo zmogljivost primerljiva z Intelovo grafično kartico Xe Max. Pri tem velja omeniti, da bo zagotovljena še podpora za podatkovno vodilo PCI-E 5.0 in celo podpora za sistemske pomnilnike DDR5, ko bodo dosegljivi na trgu. Več o nadvse zanimivih Intelovih procesorjih 12. generacije za prenosne računalnike naj bi bi bilo znanega kmalu.


Prijavi napako v članku