Računalništvo, telefonija
26.03.2019 05:57
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Procesorji AMD Ryzen 3000 kmalu med nami

Procesorji AMD družine Ryzen 3000 vsaj zaenkrat obetajo zelo veliko.
Procesorji AMD družine Ryzen 3000 vsaj zaenkrat obetajo zelo veliko.

Podjetje AMD je že pred meseci javnosti razkrilo nekaj podrobnosti o prihajajočih procesorjih Ryzen tretje generacije (družina 3000), ki bodo temeljili na osnovi zgradbe Zen 2. Ker bodo novinci opremljeni s podnožjem AM4, to pomeni, da jih bomo lahko uporabljali tudi v navezi z obstoječimi osnovnimi ploščami. Ker bodo novi procesorji Ryzen 3000 na voljo že pred poletjem, ne preseneča, da so vodilni proizvajalci osnovnih plošč že ponudili v prenos posodobitev strojnih kod BIOS z namenom, da bodo zagotovili združljivost z novinci.

Od procesorjev AMD Ryzen 3000 si lahko obetamo veliko, saj bodo izdelani s pomočjo 7-nanometrske tehnologije. Da gre tu za zelo zmogljive izdelke, je računalniški gigant predstavil že pred časom, in sicer na različici, ki je bila opremljena z osmimi procesorskimi jedri. Novost so pri podjetju AMD preizkusili v primerjevi s trenutno najzmogljivejšim Intelovemim procesorjem za osebne računalnike Core i9-9900K, pri čemer se je v merilnem programu Cinebench R15 nekoliko bolje odrezal procesor Ryzen 3000. Poleg tega je novinec pri delovanju porabil manj električne moči (135 vatov v primerjavi s 180 vati), kar gre pripisati 7-nanometrskemu proizvodnemu procesu, ki zagotavlja večjo zmogljivost ob manjši porabi.

Pri tem velja še omeniti, da bo nova družina procesorjev AMD Ryzen 3000 opremljena z lastnim grafičnim krmilnikom PCI Express Gen 4.0, ki je združljiv tako z obstoječimi grafičnimi karticami kot s tistimi, ki bodo na trg šele prišle. Prodajne različice oziroma modele novih procesorjev podjetja AMD bomo lahko videli že konec maja v okviru računalniške konference Computex (Taipei), saj je računalniški gigant v okviru nje predstavil že marsikatero novost.


Prijavi napako v članku