Operacijski sistemi
22.03.2016 17:19
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Privrženci Androidov niso pripravljeni za telefone veliko plačati

Uporabniki naprav iOS naj bi bili za podjetje Google zelo dobičkonosni!
Uporabniki naprav iOS naj bi bili za podjetje Google zelo dobičkonosni!

Ne glede na to, da je privržencev operacijskega sistema Android veliko, očitno z denarjem niso radodarni. Najnovejši podatki namreč razkrivajo, da proizvajalci pametnih telefonov na platformi Android, dosegajo nizke dobičke oziroma v marsikaterem primeru celo izgubo. Uporabniki pametnih telefonov Android so tako privrženci samo do trenutka, ko je potrebno za pametne telefone odšteti denar. Takrat se pa vse spremeni.

Charles Arthur, novinar iz Velike Britanije, je pripravil zanimiv vpogled v dejansko finančno stanje proizvajalcev pametnih telefonov Android. Kar je odkril je večinoma izjemno zaskrbljujoče saj podjetja kot so Samsung, Sony, LG in HTC, ki s prodajo telefonov večinoma zaslužijo zelo malo oziroma ustvarjajo izgubo. Dobiček, ki ga Samsung ustvari na en prodani pametni telefon naj bi v zadnjem četrtletju leta 2015 znašal 23,29 ameriških dolarjev. Sony dosega rahlo boljše rezultate in sicer 26,17 ameriška dolarja. Podjetji LG in HTC pa z -3,36 in -36,11 ameriška dolarja beležita izgubo. Za primerjavo naj navedemo, da znaša dobiček, ki ga ustvari Apple pri prodaji enega pametnega telefona iPhone, 184,10 ameriška dolarja.

Eden izmed razlogov za takšno stanje je popolna dominacija podjetja Apple. Slednji pobere kar 94 odstotkov celotnega profita ustvarjenega pri prodaji vseh pametnih telefonov na svetu. Deloma je to posledica, da se je število prodanih pametnih telefonov Android, ki dosegajo prodajne cene višje od 500 ameriških dolarjev, od leta 2012 do konca leta 2015 zmanjšalo za 90 milijonov na 190 milijonov prodanih telefonov na letni ravni. Pri tem se postavlja vprašanje kakšna je prihodnost platforme Android, če največji proizvajalci ne dosegajo visokih dobičkov oziroma številni med njimi celo velike izgube. Eden izmed možnih odgovorov na to vprašanje se nahaj pri hitro rastočih kitajskih ponudnikih Huawei in Xiaomi. Slednja dva dosegata hitro rast kljub temu, da so cene pametnih telefonov, v primerjavi z ostalimi konkurenti na platformi Android, nižje. Zato se nam obeta morebitni scenarij, ko bodo na trgu na voljo zgolj pametni telefoni podjetja Apple in pa telefoni hitro rastočih kitajskih izzivalcev, ki izpodrivajo ustaljene igralce.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku