Računalništvo, telefonija
24.05.2006 15:01

Deli z drugimi:

Share

Priložnosti in izzivi zunanjega izvajanja storitev

Na Microsoftovi NT konferenci je potekala okrogla miza o prednostih in slabostih zunanjega izvajanja storitev. Pred leti je zunanje izvajanje storitev, povezanih z informatiko, veljalo za skoraj čudežno orodje za zniževanje stroškov in nudenje boljših informacijskih storitev. Časi nestvarnih pričakovanj so minili, zunanje izvajanje pa je postalo zrela industrija, ki sodi med najhitreje rastoče dele trga informacijskih tehnologij.

Na okrogli mizi, ki je potekala v okviru Microsoftove NT konference, so se ugledni udeleženci, predstavniki ponudnikov in uporabnikov storitev zunanjega izvajanja, posvetili priložnostim in izzivom, ki jih prinaša zunanje izvajanje. O prednostih, stanju na področju zunanjega izvajanja storitev in prihodnosti so na okrogli mizi na Microsoftovi NT konferenci spregovorili Darko Pretnar, direktor podjetja Avtenta.si (Skupina Telekom), Georg Pollak, direktor strateške informatike v podjetju Sava, Milan Jelovčan, član uprave Merkurja, zadolžen za organizacijo in informatiko, Matej Potokar, direktor storitev pri slovenski podružnici Microsofta in Robert Trnovec, direktor podjetja HP Slovenija.

Udeleženci so ugotavljali, da z manjšim zamikom za bolj razvitimi trgi, postaja v zadnjih letih zunanje izvajanje storitev vroča tema tudi v Sloveniji. Okrog tega vprašanja se krešejo mnenja tako med vodji za informacijske tehnologije kot v vodstvih podjetij samih. Zunanje izvajanje storitev se je v svetu že uveljavilo kot orodje, s katerim je med drugim mogoče znižati stroške poslovanja, zmanjšati odvisnost od lastnih kadrov, nadomestiti pomanjkanje internih znanj, pridobi boljši nadzor nad stroški in uporabiti najboljše dostopne rešitev. Z zunanjim izvajanjem storitev se lahko podjetje bolje osredotoči na svojo ključno dejavnost in doseže večji poslovni uspeh.

Udeleženci okrogle mize pa so opozorili tudi, da ima kljub uspešnim zgodbam zunanje izvajanje storitev lahko tudi slabše plati. Lahko se primeri, da se dejanski rezultati ne skladajo s pričakovanji naročnika, saj imajo podjetja pogosto napačno pričakovanja. Udeleženci so se zato strinjali, da se je o njegovi upravičenosti najbolje odločati v vsakem posameznem primeru, da ni mogoče podati odgovora, ki bi veljal za vsa podjetja in celotno informatiko v podjetju.

Podjetje, ki razmišlja o zunanjem izvajanju storitev, mora stvarno oceniti svoje potrebe in cilje ter zmožnosti zunanjega izvajanja storitev, nato pa izbrati ponudnika, ki jim bo lahko dosledno zagotavljal dogovorjeno kakovost storitev. Ravno natančno določeni dogovori o ravni storitev pa so ključnega pomena za uspešno uvajanje zunanjega izvajanja storitev. Na zunanje izvajanje ne smejo gledati samo kot na orodje za zmanjševanje stroškov, ampak je cena storitev le del dejavnikov, ki so odločilni za uspešnost sodelovanja.

Udeleženci so prav tako ugotavljali, da Slovenija pri uporabi zunanjega izvajanja storitev zaostaja za razvitejšimi državami, kar so pripisali nepoznavanju prednosti, strahu pred morebitnimi težavami, pa tudi ceni teh storitev. Kljub temu so bili mnenja, da bo tudi tukaj Slovenija sledila razvitejšim, saj bodo le tako lahko podjetja učinkovito nastopala na globalnem trgu.


Prijavi napako v članku