Računalništvo, telefonija
26.04.2011 08:57
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prihodnost mobilnih naprav je v procesorjih ARM in sistemu Windows 8

Microsoft verjame v uspešno prihodnost procesorjev ARM!
Microsoft verjame v uspešno prihodnost procesorjev ARM!

Na področju ultramobilnih naprav še vedno prevladujejo procesorji z zgradbo x86. Njihova nadvlada naj bi se dokončno »zaključila« že konec naslednjega leta, ko bo podjetje ARM ponudilo v prodajo istoimenske procesorje z revolucionarno zgradbo Cortex-A15. Ti bodo namreč podatke preračunavali z do osmimi sredicami in bodo ponujali občutno večjo računsko moč v primerjavi z današnjimi rešitvami. Kljub temu njihova poraba električne energije ne bo višjo od procesorjev, ki temeljijo na zgradbi Cortex-A9.

Procesorji z revolucionarno zgradbo Cortex-A15 bodo naslavljali pomnilnike do 40 bitov in bodo podatke preštevali pri frekvenci do 2,5 gigahercev. Ker bodo novinci pri delovanju nadvse varčni z električno energijo, bodo pisani na kožo tako pametnim mobilnim telefonom kot miniaturnim žepnim računalnikom. Če bomo lahko te naprave povezali še z zunanjim zaslonom in računalniškimi perifernimi enotami, se bo običajnim osebnim računalnikom in prenosnikom dejansko pričela pisati črna prihodnost.

Ker se bo položaj procesorjev ARM v naslednjih letih močno okrepil, je podjetje Microsoft že pred časom najavilo, da bo naslednja različica operacijskih sistemov Windows polno združljiva z njimi. Tu bo šlo za operacijski sistem, ki nastaja pod razvojno oznako Windows 8. Namenska različica operacijskih sistemov Windows 8 bo privzeto in v polni meri podpirala procesorje podjetij Nvidia, Texas Instruments in Qualcomma. Naj pri tem še dodamo, da je Microsoft za platformo ARM že pripravil polno delujočo različico pisarniškega paketa Office.


Prijavi napako v članku