Računalništvo, telefonija
28.02.2021 20:12
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Aleš Polajnko, TEND/Frogblue: Prihodnost bo krojila digitalizacija na vseh ravneh

.. Če je nekdo že več kot dve desetletji prisoten v IT sektorju, lahko o njem pove veliko. Prav to je tudi področje, ki kroji sedanjost in bo v prihodnosti le še pridobilo na svoji vlogi ..
Aleš Polajnko, TEND/Frogblue: Prihodnost bo krojila digitalizacija na vseh ravneh
Aleš Polajnko, TEND/Frogblue: Prihodnost bo krojila digitalizacija na vseh ravneh

O novi normalnosti na področju IT sistemov, o prihodnosti panoge, pa tudi o podjetju Tend na splošno in o rešitvi za pametne domove Frogblue smo se pogovarjali z Alešem Polajnkom, direktorjem podjetja Tend, ki ponuja kakovostne in učinkovite informacijske rešitve, storitve in opremo ter sodeluje z velikani IT industrije.

Najbolj aktualno vprašanje ta hip: Se je podjetje Tend že pripravilo na tako imenovano novo normalnost na področju IT sistemov v času epidemije Covid-19?


Glede na to, da je TEND že 22 let prisoten na IT trgu v Sloveniji, in da je naša osnovna dejavnost zagotavljanje IT infrastrukture in njene varnosti – da lahko v podjetnih vpeljujejo digitalizacijo v delovne procese, smo večino teh rešitev že vpeljevali tudi pred to novo normalnostjo. Delo na daljavo, od doma ali kakorkoli drugače dislocirano od sedeža podjetja, je bilo na začetku za podjetja velik izziv, ker niso bila pripravljena na tolikšno količino samega dela. Drug večji izziv pa je bil, da njihovi notranji procesi niso bili pokriti digitalno. Lahko pa rečemo, da smo po enem letu reševanja teh izzivov vsaj pri zagotavljanju osnovne infrastrukture precej dlje kot leto nazaj. Seveda ima tudi naše podjetje nekaj izzivov za prihodnost, da še dodatno digitaliziramo procese in iščemo vedno nove rešitve.

Kako kot dolgoletni menedžer v IT-industriji gledate na prihodnost panoge?


Panoga v širšem pomenu besede IT oz. vodja ali manager, odgovoren za IT v podjetju, mora biti že sedaj del najožjega vodstva podjetja. V prihodnje se bo ta vloga le še krepila. IT pokriva vse pomembne in kritične dele poslovanja, odločanja in nasploh obstoja posameznega poslovnega subjekta. V prihodnosti bo ključen poudarek na varnosti celotnega spektra IT procesa, na avtomatizaciji in nadzoru IT procesa na daljavo in seveda nadaljnji digitalizaciji vseh procesov ter vpeljavi novih poslovnih modelov, ki jih bodo morala vpeljati predvsem obstoječa podjetja, če bodo želela konkurirati globalno kot tudi lokalno. Torej, morala bodo biti, če dovolite, dovolj digitalno agilna.

Trenutno se veliko ukvarjate z novostjo sistema Frogblue. V čem je ta rešitev posebna?


Gre za področje izgradnje infrastrukture pametnih objektov, ki je tudi za nas nova, in predvsem za nadaljnjo diverzifikacijo našega posla. Rešitev temelji na Bluetooth LE mash tehnologiji z visoko stopnjo enkripcije podatkov. Deluje popolnoma decentralizirano ter dopušča ogromno možnosti za integracijo ter inženiring z ostalimi našimi produkti. Na koncu pa se dotika tudi IT. FROGBLUE rešitev za pametne zgradbe, domove in seveda tudi poslovne prostore. Nas je takoj pritegnila. Podjetje ima enakega ustanovitelja in glavnega razvojnika, ki je pred več kot 20. leti na noge postavil Mobotix, in že samo to dejstvo je bilo zame dovolj močan argument. Ključna prednost rešitve je, da je produkt »future proof«, ima velik poudarek na varnosti, uporablja decentraliziran koncept in je zelo odprt za integracijo z drugimi obstoječimi rešitvami. Programska oprema je brezplačna, se neprestano razvija in sproti dodaja nove funkcionalnosti za upravljanje pametnih objektov.

Za vas je pomembna tudi kombinacija Frogblue sistema z omenjenimi video nadzornimi kamerami Mobotix, za katere ste zastopnik na našem trgu.


Drži in se glede tega popolnoma strinjam. Z uporabo Frogblue žabic, ki jih namestimo za stikala oz. nekje podometno vgradimo v bližini stikal, lahko marsikatero žično povezavo nadomestimo in postane »virtualna« ali celo izvedemo rešitev, ki pred tem zaradi same lokacije ni bila izvedljiva ali dopustna. Samo instalacijo pa naredimo »smart«, saj lahko z aplikacijo za konfiguracijo zelo preprosto upravljamo, predvsem pa izvedemo zelo kompleksne konfiguracijske projekte. Z uporabo Frogblue USB link modula enostavno med seboj povežemo dva zelo različna svetova, torej neko IoT napravo, ki uporablja tudi AI tehnologije (Mobotix) in instalacijo v objektu. Vprašajmo se, kolikokrat smo v stavbi pustili prižgano luč v najbolj oddaljeni sobi – s to rešitvijo lahko z enim klikom ugasnemo vse, kar želimo ugasniti. Na telefonu ali pa analogno, na primer s trojnim klikom na stikalo pred vhodnimi vrati. (P.R.)

Več na frogblue.si


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več