Telefoni
13.03.2020 19:00

Deli z drugimi:

Share

Prihajajo iPhoni z odstranljivo baterijo?

Prihajajo iPhoni z odstranljivo baterijo?
Prihajajo iPhoni z odstranljivo baterijo?

Če spadate v skupino ljudi, ki se nenehno pritožuje nad dejstvom, da baterija pametnega telefona »umre« pred telefonom samim, potem niste edini. Spletni portal Tech Radar je prišel do neuradnih informacij, kjer naj bi EU napovedala predlog, ki bi prisilil proizvajalce telefonov v uporabo odstranljivih baterij.


To bi v končni fazi pomenilo, da bi proizvajalci, ki bi želeli svoje naprave prodajati v Evropski uniji, morali poskrbeti, da imajo vsi telefoni baterijo, ki jo lahko uporabniki odstranimo. To bi vključevalo tudi Apple, ki velja za proizvajalca, ki se najbolj intenzivno bori proti spremembam zakonov na področju dizajnov naprav. Ideja, ki se skriva za EU predlogom je, da bi uporabniki lahko na enostaven način zamenjali baterijo telefona, ki sicer predstavljajo ogromen problem, ko govorimo o kopičenju digitalnih odpadkov. Ocenjeno je, da smo v EU v letu 2016 ustvarili 12,3 milijona ton elektronskih odpadkov oziroma 16,6 kilograma na prebivalca. Baterije so del telefonov, ki se najhitreje kvarijo oz. najhitreje izgubijo na učinkovitosti delovanja in z zgoraj omenjenim predlogom bi naj EU težave odpravila.


Kot že omenjeno ne gre za uradno informacijo, bi pa predlog, če bo sprejet, potreboval še kar nekaj časa, preden bo zaživel. Nizozemski medij Het Financieele Dagblad, ki trdi, da so videli dokumente, še dodajajo, da bodo zadevo spremljali še naprej. Za zdaj torej ostajamo na telefonih, kjer do baterije sami ne moremo.

Največji proizvajalci pametnih telefonov, kot sta Apple in Samsung, zagotovo ne bodo kar tako podprli predloga, namreč zakaj bi se odrekli trenutnim lastnostim, ki jih nudi »all-in-one« ogrodje – vodoodpornost, tanek dizajn itd. Če EU želi prepričati proizvajalce v nove dizajnerske smernice, bo morala ponuditi nekaj v zameno. Tehnološki velikani zagotovo ne bodo kar tako popustili, da bi uporabniki celo dalj časa uporabljali en telefon.


Govorice nakazujejo, da naj bi novi predlog bi predstavljen v sredini marca, kar pomeni, da za letošnje modele pametnih telefonov zagotovo še ne bo prišel v poštev. Če smo čisto pošteni, EU s podobnimi prijemi postopa zelo počasi, saj so postopki dolgotrajni in po navadi trajajo več let. Tudi za leto 2021, kot bosta izšla Galaxy S21 in iPhone 13, tako ne pričakujemo odstranljivih baterij.


Ali lahko Evropska unija vsili dotično spremembo?

V bistvu ne – vpliva lahko zgolj na pametne telefone, ki se prodajajo znotraj EU območja. Dejstvo pa je, da se znamke pametnih telefonov ne bodo kar tako odpovedale bazi uporabnikov na območjih Nemčije, Francije, Italije in širše. Po drugi strani pa lahko vzamemo za primer spremembo pri vhodu za polnjenje, kjer je Evropska unija pokazala, kakšno moč ima, ko govorimo o dizajnu telefonov. Tudi Apple bo po vsej verjetnosti moral sprejeti USB-C vhod, če bo želel svoje naprave prodajati znotraj EU.


Od televizorjev in žarnic do sesalnikov

Pri Financah so zapisali, da ni nobenega dvoma, da je omejevanje uporabe nekaterih nevarnih snovi v električni in elektronski opremi (evropska direktiva RoHs) pomemben uspeh pri varovanju okolja, pa tudi zdravja ljudi. Malo verjetno je, da bi se česa podobnega spomnila podjetja sama. Zahteva je prišla z vrha, podjetja pa so jo morala upoštevati, če so hotela še naprej prodajati svoje izdelke. Kmalu so sledili še drugi posegi.


Evropska unija je predlagala prepoved prodaje televizorjev s plazemskim zaslonom, ker so ob neprimerno boljši sliki od takratnih zaslonov LCD porabili tudi precej več energije. Dejstvo je, da ni zato razvoj novih tehnologij ni bil nič kaj hitrejši, se je pa ustavil razvoj omenjene tehnologije. Edini učinek je bil, da so prenehali pod ceno prodajati televizorje LCD z diagonalo okoli 55 palcev, ki jih takrat skoraj nihče ni kupoval.


Podobno velja še za dve prepovedi, katere se zagotovo še spomnite. Žarnice so bile poceni, po prepovedi pa smo bili prisiljeni kupovati najprej veliko dražje varčne ali halogenske sijalke in nato sijalke LED. Sijalke novejših tipov sicer delujejo dlje, vendar spet ne toliko, kot znaša razlika v cenah. Gotovo pa je zahteva vplivala na porabo električne energije, saj imamo svetila po navadi prižgana dolga obdobja. Tolikšnega okoljskega vpliva pa gotovo nima omejitev moči motorjev v sesalnikih najprej na 1,6 kilovata in pozneje pod kilovat, čeprav je bilo varčevanje z energijo tudi v tem primeru razlog za ukrepanje.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več

Tajin utrinek Infinity Energy, Špela Rihtaršič s.p.

Dvorjanska ulica 17a, 4207 Cerklje na Gorenjskem, Tel: 040 755 027
Koliko ur preživite v sedečem položaju? Koliko ur prebedite za računalnikom? Odgovor je vse več. Sodoben način življenja naj bi bil dinamičen in razgiban, vendar je velik del ... Več

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več

AFLabs d.o.o.

Stegne 21, 1000 Ljubljana, Tel: 041 884 065
Na AFLabs se obrnete, če potrebujete celovite rešitve industrijske kvalitete. Gre za razvojno inovativno podjetje, ki ga žene neprestana želja po napredku in iskanju novih rešitev. Razvoj ... Več