Aplikacije in dodatni programi
Triki in nasveti
20.04.2022 15:05

Deli z drugimi:

Share

Prihaja uporabna razširitev za Chrome

Če vam gredo na živce piškotki, ki niso nujni za delovanje in vam na spletu sledijo na vsakemu koraku, potem je to razširitev za vas.
Z virtualnimi piškotki se srečujemo praktično vsak dan
Z virtualnimi piškotki se srečujemo praktično vsak dan

Ekipa akademikov je razvila novo razširitev spletnega brskalnika, ki samodejno zavrača pojavna okna o privolitvi za opcijske piškotke.

Razširitev CookieEnforcer, ki so jo razvili raziskovalci iz Googla in univerze Wisconsin-Madison, se pomika skozi labirint menijev, ki skrivajo možnost zavrnitve piškotkov, ki niso nujni za delovanje spletne strani, v imenu uporabnika.

Kot je pojasnjeno v prispevku, objavljenem v začetku tega meseca, razširitev analizira vzorec upodabljanja elementov HTML, da prepozna obvestila o piškotkih, preden začrta potrebno zaporedje klikov. Ocena natančnosti je pokazala, da je razširitev učinkovita v 91 % primerov.

Uvedba piškotkov tretjih oseb, ki se uporabljajo za sledenje uporabnkom po spletu za informiranje o ciljno usmerjenih oglaševalskih prizadevanjih, je že dolgo predmet ostre razprave.

Na eni strani so podjetja, kot je Google, ki trdijo, da tehnologije sledenja podpirajo poslovne modele, ki zagotavljajo univerzalen dostop do spletnih storitev in vsebin. Toda na drugi strani so tisti, ki verjamejo, da je naša zasebnost previsoka cena in da obstajajo drugačni načini za obnovitev.

Da bi povečali raven preglednosti glede praks zbiranja podatkov, se izvajajo predpisi, kot je GDPR, ki od spletnih mest zahtevajo, da od vas zahtevajo izrecno soglasje. Toda ali so ta pravila prinesla kakšno prednost, vsaj z vidika zasebnosti, ni popolnoma jasno.

»Obvestila o piškotkih uporabnike obveščajo o vrsti piškotkov, ki jih spletno mesto vzdržuje, njihovem namenu in v mnogih primerih možnostih njihovega nadzora. Vendar pa imajo obvestila o piškotkih v svojih trenutnih oblikah težave z uporabnostjo,« pojasnjujejo raziskovalci.

V začetku tega leta je francoski zakonodajalec za varstvo podatkov tako Facebook kot Google prav zaradi te prakse obsodil z večmilijonskimi globami.

Omenjena razširitev pa za zdaj še ni javno dostopna. Raziskovalna skupina pravi, da pripravlja splošno izdajo, vendar še ni ponudila posebne časovnice.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik Google

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več
Zlati partner

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več