Aplikacije in dodatni programi
Triki in nasveti
20.04.2022 15:05

Deli z drugimi:

Share

Prihaja uporabna razširitev za Chrome

Če vam gredo na živce piškotki, ki niso nujni za delovanje in vam na spletu sledijo na vsakemu koraku, potem je to razširitev za vas.
Z virtualnimi piškotki se srečujemo praktično vsak dan
Z virtualnimi piškotki se srečujemo praktično vsak dan

Ekipa akademikov je razvila novo razširitev spletnega brskalnika, ki samodejno zavrača pojavna okna o privolitvi za opcijske piškotke.

Razširitev CookieEnforcer, ki so jo razvili raziskovalci iz Googla in univerze Wisconsin-Madison, se pomika skozi labirint menijev, ki skrivajo možnost zavrnitve piškotkov, ki niso nujni za delovanje spletne strani, v imenu uporabnika.

Kot je pojasnjeno v prispevku, objavljenem v začetku tega meseca, razširitev analizira vzorec upodabljanja elementov HTML, da prepozna obvestila o piškotkih, preden začrta potrebno zaporedje klikov. Ocena natančnosti je pokazala, da je razširitev učinkovita v 91 % primerov.

Uvedba piškotkov tretjih oseb, ki se uporabljajo za sledenje uporabnkom po spletu za informiranje o ciljno usmerjenih oglaševalskih prizadevanjih, je že dolgo predmet ostre razprave.

Na eni strani so podjetja, kot je Google, ki trdijo, da tehnologije sledenja podpirajo poslovne modele, ki zagotavljajo univerzalen dostop do spletnih storitev in vsebin. Toda na drugi strani so tisti, ki verjamejo, da je naša zasebnost previsoka cena in da obstajajo drugačni načini za obnovitev.

Da bi povečali raven preglednosti glede praks zbiranja podatkov, se izvajajo predpisi, kot je GDPR, ki od spletnih mest zahtevajo, da od vas zahtevajo izrecno soglasje. Toda ali so ta pravila prinesla kakšno prednost, vsaj z vidika zasebnosti, ni popolnoma jasno.

»Obvestila o piškotkih uporabnike obveščajo o vrsti piškotkov, ki jih spletno mesto vzdržuje, njihovem namenu in v mnogih primerih možnostih njihovega nadzora. Vendar pa imajo obvestila o piškotkih v svojih trenutnih oblikah težave z uporabnostjo,« pojasnjujejo raziskovalci.

V začetku tega leta je francoski zakonodajalec za varstvo podatkov tako Facebook kot Google prav zaradi te prakse obsodil z večmilijonskimi globami.

Omenjena razširitev pa za zdaj še ni javno dostopna. Raziskovalna skupina pravi, da pripravlja splošno izdajo, vendar še ni ponudila posebne časovnice.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik Google


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Cambium Networks

Unit B2, Linhay Business Park Eastern Road Ashburton, United Kingdom, , Tel: +44 1364 655500
Internet je vozlišče inovacij in temelj sodobne družbe. Okolja, kjer je internet prosto dostopen in zanesljiv, beležijo nepredstavljiv razvoj. Internetna dostopnost pa ni samoumevna. ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več