Programska oprema
29.08.2008 07:37

Deli z drugimi:

Share

Prihaja gOS Gadgets 3

gOS, kar pomeni “good OS” (dober operacijski sistem), je napovedal že tretjo različico potrošniško naravnane Linux distribucije. V njej lahko pričakujemo nova Google gadgets orodja, Wine 1.0 in grafično okolje lahke kategorije LXDE. V letošnjem januarju je luč svet ugledala druga različica distribucije, ki bazira na paketih distribucije Ubuntu in doživela izjemen odziv, ki ga lahko pripisujemo uporabnosti in pa dejstvu, da je bila prednaložena na računalnikih Everex Green gPC, ki so bili na prodaj v trgovinah verige Wall-Mart za samo 200 dolarjev.

Tretja različica nadaljuje močno povezanost z Googlom, zato tudi vključuje številna Google orodja. Distribucija je enostavna, grafično bogata, dodatne programe pa je mogoče enostavno dodajati namizju. gOS3 tako prinaša alternative kot so Google Desktop namesto Trackerja, Google Picassa namesto F-Spota in Google Earth, ki dopolnjuje obstoječo storitev Google Maps. Storitve Google Documents, Calendar in Gmail bo mogoče zaganjati kot samostojne programe s pomočjo Prism tehnologije, ki jo je predstavila Mozilla.

V novi različici so namizje Enlightenment E17 nadomestili z namizjem LXDE, ki ima majhno porabo sistemskih sredstev, hitrejši zagon in večjo odzivnost, za osnovo pa uporablja knjižnico GTK+. Prednaložen Wine bo poskrbel za možnost uporabe različnih Windows programov.

Preizkusna različica gOS3 operacijskega sistema, je že na voljo, končna pa naj bi bila na voljo v septembru.


Prijavi napako v članku