Računalništvo, telefonija
05.11.2020 14:00

Deli z drugimi:

Share

Pridobite kodo za aplikacijo #OstaniZdrav kar sami

Tudi pri nas je sedaj že kar nekaj mesecev na voljo aplikacija za sledenje stikov za okužbo z novim koronavirusom. Težave se pojavljajo, ker zdravstveni delavci ne zmorejo vsem takoj posredovati kode za prijavo okužbe.
Pridobite kodo za aplikacijo #OstaniZdrav kar sami
Pridobite kodo za aplikacijo #OstaniZdrav kar sami

Trenutno je situacija z okužbami z novim koronavirusom v Sloveniji kar črna. Bolnišnice in zdravniki so prezasedeni, primanjkuje kadra … Sicer smo v Sloveniji tako kot v drugih državah po svetu izdali svojo aplikacijo za spremljanje okužb.

Aplikacija deluje sila preprosto in anonimno. Zadostuje že, da si jo namestimo na pametni telefon in aktiviramo tehnologijo Bluetooth. Vse ostalo se izvaja v ozadju. Ko nekdo, ki se okuži z novim koronavirusom, posreduje kodo v aplikacijo, ta razpošlje obvestila vsem telefonom, ki so bili v stiku z osebo in jim priporoča karanteno.


Težava pa se pojavi, ker so delavci, ki izdajajo te kode, preobremenjeni, zato pride tudi do večdnevnega zamika, kar pa je pri takšnih epidemijah najslabše, saj je čas ključnega pomena. Zato so se odločili, da lahko uporabniki kar sami na spletni strani NIJZ-ja pridobijo t.i. TAN kodo za vpis v aplikacijo #OstaniZdrav.

Tako uporabniku ni potrebno čakati klica s strani zdravstvenega delavca, temveč lahko kodo pridobi kar sam z vpisom imena, priimka, telefonske številke, elektronskega naslova in številke kartice ZZZS.

Tukaj pa se pojavi pomembno vprašanje. Če lahko vsak vpiše te podatke in pridobi TAN kodo, kdo potem nadzira, če je oseba, ki je zahtevala to kodo, zares okužena? Z NIJZ so nam odgovorili, da: “vse prošnje za prejem kode preverimo po ZZZS številki v bazi covid pozitivnih oseb, v katero sporočajo podatke laboratoriji. Vsi podatki prosilca se po poslani kodi izbrišejo.”

Kodo lahko pridobite na povezavi -> https://www.nijz.si/


Prijavi napako v članku