Računalništvo, telefonija
02.04.2020 11:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pričakujemo pospešeno avtomatizacijo podjetij po koncu krize

Pričakujemo pospešeno avtomatizacijo podjetij po koncu krize
Pričakujemo pospešeno avtomatizacijo podjetij po koncu krize

Skoraj polovica šefov v 45-ih državah pospešuj načrte glede avtomatizacije svojih podjetij, medtem ko večina delavcev ostaja doma zaradi pandemije koronavirusa. Korporacija EY, ki deluje na področju revizije, davčnega svetovanja, transakcijskih storitev in poslovnega svetovanja, je izvedla raziskavo, v kateri 41% respondetov pravi, da se na “post-krizno” obdobje pripravljajo z investicijami v razvoj avtomatizacije.

EY je poročilo raziskave objavil samo nekaj dni po tem, ko je v ZDA število brezposelnih naraslo za 3,3 milijone. To je daleč največji skok v zgodovini, saj je še pred tednom dni številka znašala manj kot 300.000 brezposelnih. V Veliki Britaniji je za univerzalni kredit v samo devetih dneh zaprosilo 477.000 ljudi. “Najbolj tragičen aspekt te krize so človeške žrtve. Ne samo smrtne žrtve, temveč tudi število socialno ogroženih življenj“, pravi Steve Krouskos iz podjetja EY.

Podjetja so se že pred začetko krize pripravljala na velike transformacije. O avtomatizaciji in robotizaciji podjetij smo poročali praktično vsak teden, zdaj pa se zdi, da ta kriza vse skupaj še pospešila, kajti podjetja si enostavno ne želijo biti odvisna od človeške delovne sile, ki je napravm robotom in strojem ranljiva. “V odzivih direktorjev in lastnikov podjetij zaznavamo, da bo prioriteta po krizi ohranjanje delovnih mest in kondicija delovne sile“, je dodal Krouskos. V Veliki Britaniji bo vlada zagotovila 80% plač za delavce, ki v tem trenutku ne morejo opravljati svojega dela zaradi pandemije. ZDA so v tem času pripravile ukrep, kjer naj bi vsak prebivalec ZDA prejel ček v višini do 1.200 ameriških dolarjev.

“Življenje se bo normaliziralo v tretjem četrtletju letošnjega leta”

Tako pravi 43% odločevalcev od sodelujočih 2900 v raziskavi. Do takrat pa bo po mnenju 73% sodelujočih koronavirus imel “ogromen vpliv” na globalno ekonomijo. Večina podjetij, ki je sodelovala v raziskavi, je že pred izbruhom pandemije načrtovala velike transformacije. Raziskava ugotavlja, da bodo ta ista podjetja, ko se stvari normalizirajo, največji fokus namenila novim investicijam na področju digitalizacije in tehnologije.

Podjetja po vsem svetu se trenutno soočajo s popolno zaustavitvijo (ali vsaj začasno zaustavitvijo) projektov na področju transformacije. Po koncu krize bo zato potrebno sprejemati hitre odločitve, kako ponovno zagnati, spremeniti in usmeriti poslovanje podjetij, da bi na dolgi rok ustvarili dodano vrednost“, je dodal Krouskos. Približno 1,5 milijona zaposlenih v Veliki Britaniji bi po oceni vlade lahko izgubila službo na račun avtomatizacije. Število zaposlenih na blagajanh se je v Veliki Britaniji med letoma 2011 in 2017 že zmanjšalo za 25.3%.

Ostale službe, ki bi prav tako lahko bile v nevarnosti zaradi avtomatizacije so recimo pralnice, delavci na kmetijah itd. Tudi v teh poklicih se je število zaposlenih že zmanjšalo za 15%, saj so delovna mesta zasedli stroji. Po pisanju Guardiana so najbolj na udaru ženske, ki so v letu 2017 zasedale 70,2% delovnih mest, ki so bile označene kot tvegane.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več