Računalništvo, telefonija
30.06.2017 20:18
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pri Twitterju ne bodo uporabili gumba za poročanje lažnivih novic

Izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey je zaradi sistemske napake končal z blokiranim računom.
Izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey je zaradi sistemske napake končal z blokiranim računom.

Živimo v času, ko dejstva več niso pomembna in veliko uporabnikov na spletu zgolj išče zgodbe, ki potrjujejo določene poglede na svet. V primeru, da so ta isti uporabniki soočeni z dejstvi se pričnejo razbruljive debate. Posledično se na spletu vse pogosteje pojavljajo lažnive zgodbe, ki s samimi dejstvi nimajo nič skupnega. Platformi kot sta Facebook in Twitter se v teh primerih pogosto izkoriščata kot orodji za širjenje lažnivih zgodb. Iz tega razloga so se pred časom pojavile neuradne informacije o tem, da naj bi pri Twitterju razmišljali o integraciji gumba za prijavo lažnivih novic.

Danes so odgovorni pri Twitterju omenjene neuradne informacije zanikali. Twitter v prihodnosti ne bo uporabil gumba za poročanje o lažnivih novicah. Vendar pa razvoj in testiranje v preteklosti nista bila zanikana. Morebiti bi lahko sklepali, da se pri Twitterju po opravljenih testiranjih za omenjeni ukrep niso odločili. Kakšni so bili točno razlogi za takšno odločitev lahko le ugibamo. Ni pa težko predvideti posledic takšnega gumba pri tistih uporabnikih, ki bi kot lažnive vsebine prijavljali prispevke z dejstvi, ki so nasprotni njihovim pogledom.

Na omenjeno novico o razvijanju opisanega gumba so se kritično odzvali tudi pri resnih medijih. Novinar Mathew Ingram, ki pripravlja vsebine za Fortune, je ob tem poudaril, da bi spletni troli kot lažnive novice prijavljali sleherno zgodbo, ki jo objavljajo mediji kot sta CNN ali The New York Times. S tem pa bi namen in funkcija gumba bila izkoriščena ravno v nasprotni smeri od sprva predvidene.

Ne glede na to težava z objavljanjem lažnivih vsebin ostaja prisotna. Družbena omrežja z več milijardami uporabnikov nadomeščajo vlogo televizijskih oddaj pri obveščanju o tem kaj se dogaja po svetu. Zato je odgovornost za lastnike družbenih omrežij velika, da se objavljanje lažnivih vsebin prepreči. Kakšen bi bil najboljši način je zaenkrat še potrebno raziskati.


Prijavi napako v članku