Procesorji
19.06.2012 10:26
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prevzem nadzora nad računalnikom preko Intelovih procesorjev

Kriminalci pogosto izrabljajo ranljivosti v procesorjih za izvajanje napadov na operacijske sisteme.
Kriminalci pogosto izrabljajo ranljivosti v procesorjih za izvajanje napadov na operacijske sisteme.

Računalnik pred spletnimi nepridipravi običajno zaščitimo tako, da uporabljamo posodobljen operacijski sistem, požarno pregrado in imamo nameščeno protivirusno programsko opremo. Če pa imamo v računalniku 64-bitni Intelov procesor, to žal ne bo dovolj. Ameriški CERT (Computer Emergency Readiness Team) je namreč v njih odkril zelo resno varnostjo luknjo.

Varnostnim strokovnjakom podjetja Bitdefender je namreč uspelo dokazati, da bi lahko omenjeno varnostno ranljivost Intelovih procesorjev spletni kriminalci izkoristili za zagon škodljive programske kode s tako imenovanimi jedrnimi privilegiji. Na ta način bi lahko brez težav prevzeli nadzor nad operacijskim sistemom. Na ta napad so ranljivi nekateri 64-bitni operacijski sistemi ter celo programska oprema za virtualizacijo.

Strokovnjaki podjetja Bitdefender so razkrili, da varnostna luknja v 64-bitnih Intelovih procesorjih ogroža uporabnike operacijskih sistemov Windows 7, Windows 8 Server 2008 R2 ter 64-bitnih različic odprtokodnih operacijskih sistemov FreeBSD in NetBSD. Nič manj varni niso uporabniki, ki za virtualizacijo uporabljajo programsko opremo Xen hipervizor. Na srečo je Microsoft varnostno pomanjkljivost svojih operacijski sistemov zakrpal takoj, ko je bila ta razkrita javnosti. Popravek bo v okviru rednih posodobitev na voljo kmalu. Do takrat pa ste prepuščeni milosti oziroma nemilosti spletnih napadalcev.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku