Računalništvo, telefonija
29.10.2017 06:53
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Medtem ko vi brskate po spletu, nepridipravi izkoriščajo vaš računalnik za zaslužek

Medtem ko vi brskate po spletu, nepridipravi izkoriščajo vaš računalnik za zaslužek
Medtem ko vi brskate po spletu, nepridipravi izkoriščajo vaš računalnik za zaslužek

Zagotovo vsi poznate občutek, ko računalnik nenadoma ne deluje več dovolj hitro in vas jezi, ko poskušate nekaj hitro opraviti. Za mnoge napredne uporabnike je to ponavadi znak, da bo treba ponovno namestiti operacijski sistem, običajni uporabniki pa v večini primerov pomislijo kar na nakup novega računalnika. Preden se odločite za eno izmed teh dveh možnosti, velja najprej preveriti še tretjo. Lahko, da je vaš računalnik okužen z novo vrsto škodljive kode in potrebujete le dobro protivirusno rešitev.

Vodilni ponudniki protivirusnih rešitev so namreč opazili, da vse več spletnih strani namesto prikazovanja spletnih oglasov koristi kar procesorsko moč računalnikov uporabnikov z namenom rudarjenja kriptovalut oziroma navideznih denarnih enot. Programerji namreč v kodo svojih spletnih strani za ta namen vgrajujejo programsko opremo Coinhive, ki služi za rudarjenje kriptovalute Monero. To pa uporabnik »občuti« z večjo aktivnostjo procesorja računalnika oziroma s počasnejšim delovanjem sistema kot celote, kar seveda postane zelo nadležno.

Če procesorske moči vašega računalnika ne želite »deliti« v zameno za nekaj pogosto nelegalnega, lahko izvajanje programa ustavite. Rudarjenje namreč poteka preko vtiča JavaScript, izvajanje pa lahko blokirate že z uporabo spletnega brskalnika (na primer Google Chrome). Prav pa, kot že omenjeno, pride tudi dobra protivirusna rešitev.


Prijavi napako v članku