Računalništvo, telefonija
15.11.2016 07:32
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Rusi ostali brez LinkedIna. Kmalu tudi brez Facebooka in Twitterja?

LinkedIn v Rusiji nima več kaj iskati!
LinkedIn v Rusiji nima več kaj iskati!

Družbena omrežja so primarno nastala kot nekakšna “oglasna deska sveta”, kjer ima vsak možnost biti viden oziroma je celo zaželeno, da posameznik o sebi pove čim več. V ospredju seveda najdemo poslovno družbeno omrežje LinkedIn, ki ga uporablja že okoli 450 milijonov uporabnikov. Na žalost ta kmalu ne bo več dostopen tistim, ki živijo v Rusiji, saj ga bo tamkajšnja oblast preprosto prepovedala.

Težava z LinkedInom je ta, da ta podatkov o ruskih državljanih nima shranjenih na ruskem ozemlju, s čimer krši lokalno zakonodajo. V letu 2014 je namreč ruska zakonodajna veja oblasti sprejela zakon, ki prepoveduje shranjevanje podatkov o ruskih državljanih na strežnikih izven ruskega ozemlja. Ruski parlament to »upravičuje« z zaščito ruskih podjetij in državljanov pred vohunjenjem, razumeti pa jo je mogoče tudi kot neposreden odgovor na vedno obsežnejše kopičenje podatkov, ki ga izvaja vlada Združenih držav Amerike, in to kljub temu da so jo že večkrat dobili z rokami v žaklju.

Medtem ko so podjetja, kot so Google, Apple in Viber v Rusiji že postavila lastne strežnike, se mnogi temu še vedno upirajo. Zaradi tega bi Rusi lahko kaj kmalu lahko ostali še brez družbenih omrežij Facebook in Twitter ter celo brez vseh oblačnih storitev, ki jih ponuja podjetje Microsoft.


Prijavi napako v članku