Računalništvo, telefonija
24.01.2018 10:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prevarantska kriptovaluta OneCoin dočakala svoj konec

Prevarantska kriptovaluta OneCoin dočakala svoj konec
Prevarantska kriptovaluta OneCoin dočakala svoj konec

OneCoin, ena izmed alternativnih kriptovalut, ki to v resnici ni, je dočakala klavrni konec. Številni naivni investitorji so v preteklih nekaj letih vanjo skupno vložili več milijonov evrov, vlagatelji pa najverjetneje svojega denarja ne bodo več nikoli videli.

Organi pregona so že naredili racijo v Bolgariji, od koder naj bi ta kriptovaluta izhajala. Tudi nekateri Slovenci naj bi bili pri tem finančno oškodovani, saj so v to “valuto” vložili denar, ki je po vsej verjetnosti za vedno izgubljen.

Od naivnih vlagateljev, ki so si zaželeli hitrega zaslužka, so ustanovitelji OneCoina pridobili več kot 100 milijonov evrov, po nekaterih podatkih tudi do 300 milijonov. Ves denar naj bi se prenesel v davčne oaze, v Dubaj in v Belizej, kar pomeni, da se lahko vlagatelji kar poslovijo od vloženih sredstev.

Oblasti so pri akciji sodelovale tako z nemškim tožilstvom kot tudi z Interpolom, kjer so preiskovali sum nezakonitega promoviranja denarne verige, oziroma ponzi sheme. Opozorila so bila že pred tem jasna z vseh strani, tudi s strani Združenja potrošnikov Slovenije, vendar marsikaterega vlagatelja to ni ganilo.

Vlagateljem so prevaranti za nekaj sto evrov ponujali tudi izobraževanje na področju kriptovalut, kjer so vsem sodelujočim “pretopili” sredstva v istoimenske virtualne kovance. Ker je bilo podjetje centralizirano, je tudi samo določalo ceno OneCoina. Vsi odgovorni so zdaj izginili neznano kam, se je pa zanimivo pojavila že nova stran z novo kriptovaluto dagcoin, ki zelo spominja na OneCoine.

V izjavi za javnost je podjetje navedlo, da so zaradi zaplembe sredstev in opreme organi pregona vlagateljem povzročili velike finančne izgube, s čimer so na lep način povedali, da denarja ne bodo nikoli več videli. Pri tem pa seveda niso omenili, da je za to krivo njihovo prevarantsko podjetje.


Prijavi napako v članku