Računalništvo, telefonija
20.02.2013 13:46

Deli z drugimi:

Share

Prestigio MultiPad 10.1 3G na testu

V nadaljevanju bom podrobno opisal moderno 10” tablico Prestigio MultiPad 10.1 Ultimate 3G, ocenil prednosti in slabosti ter ocenil ali ima ta naprava potencial za poslovno uporabo v primerjavi z bolj razširjenimi povsod oglaševanimi znamkami izdelkov.
Prestigio MultiPad 10.1 Ultimate 3G
Prestigio MultiPad 10.1 Ultimate 3G

Tablični računalniki so se že globoko zasidrali v življenje poslovnih uporabnikov, kar ni presenečenje, saj so enostavno in priročno orodje za brskanje po spletu, dostop do e-maila, branje, enostavno urejanje dokumentov in prava zabava na potovanjih – moderna tablica lahko zagotovi vse našteto. Vsako delovno orodje mora biti visoko kakovostno, priročno in zanesljivo, drugače ni vredno zaupanja.

Dodatki

Vsako spoznavanje z novo napravo se prične z odpiranjem embalaže. V primeru Prestigio MultiPad 10.1 Ultimate 3G (PMP7100D3G_DUO) poleg same tablice dobimo atraktiven etui iz visoko kakovostnega usnja z rdečim šivom na robovih (odličen poslovni pristop) in miniaturnim logotipom proizvajalca – takšen izgled bi moral imeti vsak poslovni dodatek za tablični računalnik. S Prestigio etuijem tudi na poslovnem sestanku ne boste v zadregi, obenem pa bo vaša tablica zaščitena pred praskami in udarci, saj notranja mehka obloga etuija absorbira udarce. Namesto magnetnega senzorja odpiranja oz. zapiranja etuija je nameščena nalepka, ki je enostavnejša in priročnejša rešitev, pa še vzdržljivejša je kot magnet. Številni proizvajalci prodajajo enostavnejše in manj trpežne etuije za visoko ceno, pri Prestigio MultiPadu PMP7100 pa ga dobite brezplačno ob nakupu naprave.

Naprava ima priložene še številne druge dodatke – polnilec za baterijo, praktično odpiralo za odpiranje reže SIM kartice, USB – miniUSB kabel in USB OnTheGo adapter za povezavo različnih zunanjih USB naprav s tablico.

Vsebina pakiranja naprave je popolna in že ob nakupu naprave dobite priloženo vse kar potrebujete za nemoteno delo s tablico. Zahtevnejši uporabnik bi si mogoče zaželel še zunanjo tipkovnico.


Ohišje

Ohišje tablice Prestigio PMP7100D3G_DUO je narejeno iz črne plastike. Okvir okoli zaslona na dotik je plastičen, prevlečen s svetlečo prevleko, na hrbni strani pa je pokrov iz robustne plastike, ki preprečuje, da bi tablica padla iz rok, kljub dokaj veliki dimenziji – 175 x 257 x 10,2 mm. Naprava je težka le 680 g in v primerjavi z mojim starim Huawei-jem S7 je Prestigio PMP7100D3G_DUO veliko bolj priroročen za uporabo, čeprav bi sodeč le po dimenziji mislil nasprotno.

Zaslon

Diagonala zaslona meri 25,65 cm / 10,1” in ima ločljivost 1280 x 800. Zaslon uporablja tehnologijo MVA, ki podpira večtočkovni dotik oz. zazna več prstnih dotikov hkrati. Lahko bi se zapletli v dolgo debato katera tehnologija zaslona je boljša, ampak tudi privrženci IPS matrik priznavajo, da MVA prikaže črno barvo veliko bolj naravno. Težav z vidnim kotom ni, saj se napravo lahko obrača v vse smeri pod različnimi koti in bo zaslon še vedno viden enako dobro. Svetlost zaslona je srednja, z možnostjo samodejnega prilagajanja odvisno od intezivnosti osvetlitve.

Tudi oblikovalec, ki ga poznam, je zaslon Prestigia PMP7100D3G_DUO pohvalil in izjavil, da ima za to vrsto prenosnih naprav zelo dostojen zaslon. Ob ogledu nekaj grafičnih datotek z aplikacijo Photoshop Touch je presodil, da lahko s takšno vrsto tablice brez težav obišče svoje stranke in jim predstavi svoje kreacije.

Edino pomanjkljivost zaslona sem opazil pri močni sončni svetlobi, ko vidljivost ni čisto optimalna tako kot v drugih svetlobnih pogojih.

Priključki

Na vrhu zaslona je nameščena spletna kamera z ločljivostjo 2 M in svetlobni senzor. Po preizkusu je ta kamera več kot dovolj za opravljanje video klicev preko Skype-a.

Na levi strani tablice so postavljeni številni priključki, miniHDMI, miniUSB za povezavo računalnika ali povezavo zunanjih USB naprav. Priročno je nameščen tudi manjši priključek za polnjenje tablice.

Na desni strani tablice je postavljena reža za microSD standardne spominske kartice s podporo SDHC. Tablica brez težav prebere 16 GB in 32 GB spominske kartice, vključno s tistimi, ki so formatirane v NTFS datotečnem sistemu. Spominsko kartico se lahko priročno vstavi in odstrani hitro ter enostavno, brez dodatnih odpiral ali dolgih nohtov.

Na vrhu tablice je nameščen gumb za vklop / izklop, gumb za jakost zvoka, mikrofon, 3,5 mm priključek za slušalke in reža za SIM kartico. Režo za SIM kartico je mogoče odpreti le s priloženim odpiralom ali iglo. Kot, da tablica res ni bila zasnovana za pogosto menjavo SIM kartic. Po drugi strani pa bo povprečen uporabnik tablice kupil podatkovno SIM kartico, jo vstavil noter in nanjo praktično pozabil. Po drugi strani pa SIM kartice pri Prestigiu ne boste rabili prilagajati, rezati, krajšati kot bi jo morali v nekaterih dražjih modelih drugih proizvajalcev.

Zadnja stran tablice ima pri režah vgrajena zvočnika in 2 M kamero. Kakovost samih fotografij ni preveč dobra, sploh pa ne v slabih svetlobnih pogojih. Sicer pa, kdo si kupi 10” tablični računalnik, da bi z njim fotografiral ali snemal video? Po mojem mnenju zelo nepriročno pa še malo nevsakdanje izgleda.

Baterija

Prestigio PMP7100D3G_DUO ima vgrajeno Li-Polymer baterijo s kapaciteto 6400 mAh. Tablica z enim polnjenjem deluje pri predvajanju filma (BR-Rip 1280 x 720 h.264, vgrajen predvajalnik) več kot pet ur in pol pri srednji svetlosti zaslona. Pri povprečni uporabi (branje knjig, brskanje preko Wi-Fi povezave) je Prestigio PMP7100D3G_DUO deloval več kot 7 ur. Rezultati so sprejemljivi, če upoštevamo težo tablice, velikost diagonale in ločljivost zaslona.

Strojna zmogljivost

Srce, ki poganja Prestigio PMP7100D3G_DUO je procesor Rockchip RK3066 dual core ARM z nominalno frekvenco 1600 MHz (v praksi 1512 MHz). Skupaj z 1 GB notranjega RAM pomnilnika je zmogljivost naprave odlična, sicer malo nižja kot pri samsungovih vodilnih modelih, a veliko hitrejša od večine poceni tablic z enojedrnimi procesorji. Rezultati testiranja s strojno programsko opremo v1.1.1. sami po sebi povedo dovolj: to je zelo moderna tablica z dobro, če ne izjemno zmogljivostjo.

Prestigio PMP7100 DUO ima več kot dovolj procesorske moči za hitro delovanje operacijskega sistema in aplikacij. Zaradi grafičnega pospeševalnika Mali 400 (ki dokazuje svojo kakovost in zmogljivost vse že od vgradnje v Samsung Galaxy II) pa tudi BD vsebine prikaže brez kakršnihkoli zatikanj.

MultiPad se izkaže tudi pri igranju iger – Asphalt 7 deluje skoraj idealno, da manj zahtevnih iger niti ne omenjam. Če že govorim o igrah, naj omenim, da G-senzor deluje brezhibno tako pri igrah, kot tudi v samem operacijskem sistemu. Le pri določenih aplikacijah, ki so bile razvite izključno za Android pametne telephone z vertikalno postavitvijo zaslona, boste morali obrniti osi G-senzorja.

Avdio sistem je dober. Naprava ima vgrajena dva zvočnika, ki oddajata dober zvok in pripomoreta k prijetnemu ogledu filmov. Kakovost zvoka preko slušalk ni avdiofilska, a več kot dobra za napravo kot je tablični računalnik.

Povezljivost

Vgrajeni brezžični vmesniki so Wi-Fi, Bluetooth in 3G. Bluetooth deluje zelo zanesljivo; datoteke se prenašajo brez napak in prekinitev na razdalji 12m preko moje priljubljene aplikacije Bluetooth File Transfer. Tudi Wi-Fi modul deluje odlično, predvsem v načinu dostopna točka in neprimerljivo bolje kot na mojem osebnem Huawei-ju S7 in prenosniku Asus 1215. S tablico sem brez težav brskal po spletu tudi na razdalji 52 m stran od modema za dvema stenama.

3G modul je v osnovi vgrajen interni modem, ki podpira GPRS, EDGE in HSDPA prenos podatkov. Občutljivost modula bi ocenil nadpovprečno; v celoti deluje podobno kot večina modernih 3G modemov. Opozoriti pa je treba, da 3G modul ni mogoče uporabiti za klice in SMS sporočila, saj telefonske funkcije v strojni programski opremi niso vključene. Po drugi strani bi bilo telefoniranje s tako veliko tablico vse prej kot udobno in zato odsotnost aplikacije za telefon ni ne vem kakšna pomanjkljivost.

V prodaji je tudi lažja različica MultiPada brez 3G modula, ki je tudi veliko cenejša. Če mislite uporabljati tablico v dosegu dostopnih točk, ali če lahko vaš telefon uporabite kot Wi-Fi dostopno točko podrobno poglejte še model Prestigio MultiPad 10.1 Ultimate (PMP7100D_DUO).

Preko HDMI-miniHDMI kabla sem povezal Prestigio PMP7100D3G_DUO na televizijo LG 42LH5000 in v nekaj sekundah je bila slika s tablice že prikazana na velikem TV zaslonu kar je uporabno predvsem, če želite širši množici ljudi pokazati dokumente ali prezentacijo na velikem zaslonu. Tablica se lahko brez težav poveže z večino televizij in multimedijskih predvajalnikov. Lahko pa se zgodi tudi, da kakšna moderna “pametna” televizija s tablice ne bo predvajala full HD filma.

Pri uporabi tablice PMP7100D3G_DUO za različne prezentacije in dokumente ne smemo pozabiti na USB. Če vključite brezžično tipkovnico z USB sprejemnikom (v mojem primerku Logitech K400), boste lahko obračali liste na prezentaciji brez dotika zaslona. Pri prenosu različnih dokumentov se lahko enostavno priključi USB flash pogon (preizkusil sem številne različne USB pogone različnih proizvajalcev in vsi so bili brez težav samodejno prepoznani) ali čitalec kartic. Do nekaj težav lahko pride le pri določenih zunanjih diskih: v tem primeru priporočam, da se jih priključi preko aktivnega USB huba.

PMP7100 ni mogoče polniti preko USB vmesnika. Očitno je, da USB vmesnik nima dovolj napetosti za normalno polnjenje 10” tablice in se je proizvajalec rajši odločil za drugo vrsto polnjenja.

Programska oprema Android

Prestigio PMP7100D3G_DUO deluje na osnovi operacijskega sistema Android 4.0.4. Na embalaži takoj pritegne pogled napis, da je že pripravljena za namestitev Androida 4.1 Jelly Bean.

Tablica uporablja standardni vmesnik Android 4.x. V napravi najdemo dve skupini aplikacij – originalno prednameščene in druge (APK aplikacije za pomnilnik in sistem), ki jih je mogoče namestiti s Prestigio čarovnikom za namestitev.

Prva skupina aplikacij ima nekoliko spremenjen upravljalec datotek (enostavna in hitra rešitev za delo z datotekami, prepozna tudi zunanje USB naprave), aplikacijo za branje e-knjig Prestigio eReader, Adobe Flash Player 11 in Office Suite Pro 6.1

.

Zelo dober vtis je pustila aplikacija Prestigio eReader s super vmesnikom knjižne police, atraktivnimi animacijami in vgrajeno knjigarno, ki nudi direkten prenos številnih plačljivih in brezplačnih e-knjig v 22 različnih jezikih.

Office Suite je ena izmed najboljših aplikacij v Androidu za urejanje dokumentov. Imam dobro novico, in sicer, da vam je ni treba kupiti posebej – poslovnež nikakor ne more biti brez takšne aplikacije za urejanje dokumentov. Office Suite bere različne formate datotek: DOC, DOCX, TXT, XLS, XLSX, CSV, PPT, PPTX, PPS, PPSX, in PDF. Vse datoteke se lahko odpre in ureja (razen PDF). EML podpora je na voljo za tiste, ki imajo radi Outlook. Res je, da so na razpolago le osnovne funkcije za urejanje, ampak aplikacija je zelo uporabna tudi za odpiranje in hiter pregled dokumentov, formul ter diagramov v Microsoft Office dokumentih. Vgrajeni so tudi slovarji v različnih jezikih.

Dodatno nameščene aplikacije vključujejo številne igre, od priljubljene AngryBirds, šaha ChessFree, dirkanja Raging Thunder do aplikacij kot je Skype, Twitter, Facebook, YouTube, Yandex, Instagram, RIA novice, SugarSync za shranjevanje datotek v oblak, pretvornik valut, borza Stock Alert in Prestigio lastna borzna aplikacija Blue.

Prestigio PMP7100D3G_DUO deluje zanesljivo in hitro; po nekaj dneh intenzivne uporabe mi ni uspelo najti nobene aplikacije, da bi tablica zmrznila.


Povzetek

Prestigio MultiPad 10.1 Ultimate 3G (PMP7100D3G_DUO) je idealen primer tabličnega računalnika srednjega cenovnega razreda. Veliko dodatkov, visoka kakovost izdelave, dober zaslon z odličnim vidnim kotom in zmogljivo delovanje so ključne prednosti te naprave.

Pomanjkljivosti, ki jih lahko naštejem so neprimerna oblika reže za SIM kartico in odsotnost telefonske funkcije (po mojem mnenju bi morale biti vključene funkcije vsaj za SMS in USSD). Po drugi strani pa naštete pomanjkljivosti niso ključnega pomena, da PMP7100D3G_DUO ne more postati vsestranski poslovni asistent.

Tablica je primerna za delo z dokumenti (vključno z grafičnimi, brez kompleksnega urejanja), prezentacije in pregledovanje-mailov. Grafične zmogljivosti sistema vas bodo zabavale na potovanjih, zabavale s tekočim predvajanjem filmov v HD kakovosti in 3D igre.

Poleg tega ima tablica 24 mesečno garancijo, kar je najboljša potrditev njene zanesljivosti – na trgu ni veliko proizvajalcev, ki bi bili tako prepričani v zanesljivost svojih izdelkov. PMP7100 DUO se prodaja po priporočeni maloprodajni ceni 299 EUR in se lahko primerja z dražjimi izdelki. Če potrebujete osebnega digitalnega asistenta razmislite o nakupu Prestigio MultiPad 10.1 Ultimate 3G.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ASBIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ASBIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Logotip zastopnika

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ASBIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku