Računalništvo, telefonija
16.12.2018 11:28

Deli z drugimi:

Share

Prepoznava predmetov v skoraj popolni temi je odslej možna

Umetna inteligenca ima zagotovo zagotovljeno prihodnost na področju digitalne fotografije.
Umetna inteligenca ima zagotovo zagotovljeno prihodnost na področju digitalne fotografije.

Trenutno je v tehnološkem svetu ena najbolj priljubljenih tem umetna inteligenca in tehnološke rešitve, ki so neposredno povezane z njo. Podjetja na vseh področjih vanjo vlagajo zajetne vsote denarja in kadrovskih virov, saj gre za panogo, ki naj bi nam v bližnji prihodnosti močno poenostavila življenje in prinesla številne možnosti, ki vse doslej niso bile mogoče. To so nedavno dokazali tudi raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta Massachusetts Institute of Technology (MIT), saj so dosegli prepoznavo predmetov na fotografiji, zajeti v zelo slabih svetlobnih razmerah, ki jih človek s prostim očesom ne bi bil zmožen prepoznati.

Prepoznavo sicer popolnoma neprepoznavnih predmetov na fotografij je strokovnjakom ameriškega tehnološkega inštituta MIT uspelo doseči s kombinacijo klasičnih algoritmov in algoritmov umetne inteligence. To so strokovnjaki »natrenirali« s približno 10 tisočimi fotografijami, ki so bile zajete tako v zelo slabih svetlobnih pogojih kot v optimalnih, kar je umetni inteligenci omogočilo, da se je naučila prepoznavati sicer zelo popačene predmete na slikah. Čeprav računalniško obdelana fotografija ni primerljiva s fotografijo zajeto v optimalnih pogojih, je še vedno dovolj jasna, da lahko na njej prepoznamo zajete predmete in osebe.

Mnogi poznavalci so prepričani, da bi novi izum strokovnjakov ameriškega tehnološkega inštituta MIT lahko v bližnji prihodnosti uporabili za izboljšanje kakovosti fotografij, zajetih v temi. To bi seveda prišlo še kako prav uporabnikom pametnih mobilnih telefonov, saj ti v nočnem času niso zmožni zajemanja kakovostnih fotografij.


Prijavi napako v članku