Prenosni računalniki
22.02.2011 06:14
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prenovljeni Apple MacBook Pro z revolucionarno tehnologijo Light Peak

Apple MacBook Pro in Intel Light Peak: Zmagovalna kombinacija?
Apple MacBook Pro in Intel Light Peak: Zmagovalna kombinacija?

Podjetje Intel je na letošnjem sejmu zabavne elektronike CES 2011 predstavil težko pričakovano komunikacijsko vodilo Light Peak. Komunikacijsko vodilo je svoj uradni »krst« doživelo s kar enoletno zamudo in je bilo nekoliko drugačno, kot je bilo sprva napovedano. Namesto težko pričakovanih optičnih povezav je podjetje Intel za vodilo Light Peak uporabilo kar preizkušene bakrene vodnike. Kljub temu se novinec lahko pobaha s precej manjšimi priključki ter kabli, ki so tanjši in odpornejši na zunanje motnje.

Ker bo komunikacijsko vodilo Light Peak uporabljalo bakrene vodnike, bi lahko bil celo »naravni« naslednik vmesnika USB 3.0. Zato ne presenečajo spletne govorice, da bo prenovljeni Applov prenosni računalnik MacBook Pro po vsej verjetnosti že opremljen z novim Intelovim komunikacijskim vodilom. Poleg tega je računalniški gigant že leta 2009 delovanje komunikacijskega vodila Light Peak predstavil na računalniškem sistemu s prednameščenim Applovim operacijskim sistemom MacOS.

Če bo prenovljeni Applov prenosni računalnik MacBook Pro dejansko opremljen s komunikacijskim vodilom Light Peak, bodo računalničarji pridobili veliko. Ta namreč zagotavlja branje in zapisovanje podatkov s hitrostjo do deset gigabitov na sekundo. To je kar dvakrat hitreje od vmesnika USB 3.0. Prve naprave, opremljene s komunikacijskim vodilom Light Peak, bodo po vsej verjetnosti zunanji trdi diski. Prenovljeni Applov prenosni računalnik MacBook Pro naj bi bil naprodaj še pred marcem.

Vas zanima več iz te teme?
Apple prenosni računalniki

Prijavi napako v članku