Prenosni računalniki
06.08.2021 15:30
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nižja cena, a enaka zmogljivost. Kaj je skrivnost teh prenosnikov?

Meja med poslovnim in domačim prostorom je v današnjih časih nejasna. Poslovne pisarne smo zamenjali za domače udobje, kjer pa računalniška oprema običajno ni na enakem nivoju kot v podjetju.
rabljeni prenosniki, ki so svoje življenje začeli kot novi računalniki in skozi leta uporabe obdržali tisto, kar jih je odlikovalo. Govorimo seveda o visokokakovostni izdelavi in vrhunski strojni opremi.
rabljeni prenosniki, ki so svoje življenje začeli kot novi računalniki in skozi leta uporabe obdržali tisto, kar jih je odlikovalo. Govorimo seveda o visokokakovostni izdelavi in vrhunski strojni opremi.

Velik delež uporabnikov se je ob selitvi v domače pisarne srečalo z nadležno težavo. Računalniki, ki so jih uporabljali za vsakodnevno brskanje, gledanje posnetkov in občasno igranje nezahtevnih iger, so bili neprimerni za poslovne delovne naloge. Sledilo je stresno obdobje iskanja primernega računalnika z dovolj zmogljivo strojno opremo in raznolikimi možnostmi za povezljivost, ki je v teh časih enako pomembna kot same komponente. Iskanje je otežila zdravstvena kriza, okrnjena dobava elektronike in pomanjkanje pametnih vezij oziroma polprevodnikov, kar je tudi dvignilo cene strojnih komponent in vse potrošniške elektronike.

Rabljeni prenosniki so pridno čakali na svoj čas pod žarometi. Ponujene priložnosti ne nameravajo izpustiti iz rok. Uporabnikom želijo zagotoviti enako uporabniško izkušnjo kot pri nakupu novega prenosnika, seveda za občutno nižjo ceno.

Enaka zmogljivost in kvaliteta za nižjo ceno

Trg rabljenih prenosnikov je cvetel že pred COVID-19 krizo. Vrednost trga rabljenih prenosnih računalnikov je ocenjena na več kot 10 milijard dolarjev, kar nakazuje, da ljudje veliko pozornosti posvečajo razmerju med ceno in zmogljivostjo. Na tem področju pa kraljujejo rabljeni prenosniki, ki so svoje življenje začeli kot novi računalniki in skozi leta uporabe obdržali tisto, kar jih je odlikovalo. Govorimo seveda o visokokakovostni izdelavi in strojni opremi, ki je prestala preizkus časa in je konkurenčna tudi po nekaj letih uporabe.

prenosniki-rabljeni-računalniki

Pred petimi ali desetimi leti bi si težko predstavljali, da bi za manj kot 500 evrov lahko dobili prenosnik z i5 procesorjem, 8 gigabajti sistemskega pomnilnika, Full HD zaslonom in kopico različnih funkcij, ki olajšajo vsakodnevno uporabo. Prav takšne delovne konje boste našli v spletni trgovini PoceniPC.com, kjer ponujajo le preverjene računalnike priznanih svetovnih znamk HP, Lenovo, DELL in druge. Tu je potrebno še posebej izpostaviti družine prenosnikov Elitebook, ThinkPad in Latitude, ki v svojem razredu ponujajo največ.

Seveda lahko na prostranem svetovnem spletu najdete še kakšno cenejšo izbiro neznanega proizvajalca, vendar boste po vsej verjetnosti žrtvovali kakovost izdelave, ki jo lahko ponujajo le tehnološki giganti s svojimi dolgoletnimi izkušnjami.

Kaj lahko pričakujete pri rabljenem prenosniku?

Kar je bilo pred 10 leti označeno kot vrhunska strojna oprema, je danes pogost pojav v nizko ali srednjecenovnih prenosnih računalnikih. Rabljeni računalniki gredo še korak naprej. Ne boste našli zastarelih komponent izpred 10 let, ampak vrhunsko opremo, ki je bila še pred nekaj leti na samem vrhu zmogljivosti.

Če skočite na spletno stran PoceniPC.com, boste opazili bogato in predvsem raznoliko ponudbo tako novih in rabljenih prenosnikov. Nas trenutno zanimajo le rabljeni prenosniki. Vse bolj priljubljeni so ultra tanki in lahki prenosniki, ki jih ni težko premikati sem ter tja po stanovanju ali vzeti na potovanje. Kljub tanki zasnovi boste pod ohišjem našli Intel i5 dvojedrne ali celo štirijedrne procesorje, ki se zlahka navijejo tudi nad 4 gigahercev. Vso to surovo moč ne potrebujete ves čas, zato privzeta sistemska nastavitev samodejno uravnava hitrost procesorja, s čimer se poveča avtonomija delovanja in tudi zdravje samega procesorja.

prenosniki-poceniPC-rabljeni-računalniki

V spletni trgovini PoceniPC.com boste na levi stranski vrstici opazili kopico filtrov za lažje iskanje med rabljenimi prenosniki. Opazili boste, da je najbolj priljubljena prednastavitev računalnika z 8 gigabajti sistemskega pomnilnika, kar je več kot dovolj za istočasno opravljanje številnih nalog. Medtem ko urejate dokumente ali pa oblikujete v Ilustratorju, se lahko istočasno pogovarjate s sodelavci preko Zooma.

Nič se ne more primerjati z bliskovitimi hitrostmi SSD diskov, zato je prisotnost običajnih HDD trdih diskov skorajda nezaželena. Za uporabnike, katerim je 120 ali 256 gigabajtov SSD prostora premalo, lahko enostavno kupijo zunanje diske, ki so poceni in zanesljiva rešitev za pomanjkanje prostora.

Med delom s prenosnikom je potrebno pogosto uporabiti več dodatkov hkrati (zunanji diski, miška, tipkovnica, slušalke …), kar pa pogosto ni mogoče zaradi pomanjkanja razpoložljivih vrat. To težavo lahko rešite z nakupom priklopne postaje.

Funkcije namiznega računalnika za delček cene – tu je priklopna postaja

V zameno za prenosljivost, tanko in lahko zasnovo, prenosni računalniki izgubljajo število vhodnih vrat za računalniške dodatke. Če želite povezati svoj prenosni računalnik z več napravami, kot so tiskalniki, optični bralniki, zasloni, boste naleteli na težavo, saj običajni prenosniki nimajo več kot 2 ali 3 vhodnih USB vrat. Priklopne postaje razširijo povezljivost vašega računalnika z dodatnimi vhodi, kamor lahko priklopite skoraj vsako napravo, ki podpira USB vmesnik.

Priklopno postajo postavite na mizo, povežite vse naprave, nato pa le še priklopite prenosnik in pripravljeni ste za delo. Ena največjih prednosti priklopne postaje je, da prenosnik pretvori v namizni računalnik, ki ima običajno večje število vhodnih vrat. Na ta način ne boste prisiljeni v nakup namiznega računalnika, saj za znatno manjšo količino denarja lahko dobite priklopno postajo s številnimi vrati, ki jo lahko postavite na katero koli površino.

Več o rabljenih poslovnih računalnikih na spletni strani PoceniPC.com.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

RSTeam d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 68, 1000 Ljubljana, Tel: 01 519 70 65
Podatki so neverjetno močno sredstvo in v vsakem poslu sprožijo val rasti in razvoja. V napačnih rokah pa lahko povzročijo veliko škode. Zato je treba prizadevanja usmeriti v ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ... Več