Računalništvo, telefonija
30.11.2019 09:40
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preklic gostovanja močno povečal podatkovni promet v EU

Prenos podatkov preko mobilnih omrežij je v EU vrhunec dosegel v poletni sezoni leta 2018.
Prenos podatkov preko mobilnih omrežij je v EU vrhunec dosegel v poletni sezoni leta 2018.

Evropski ponudniki storitev mobilne telefonije že dlje časa ne smejo več zaračunavati dodatnih stroškov gostovanja za mobilno telefoniranje, pošiljanje kratkih sporočil in za prenos podatkov preko mobilnih omrežij. Ta pravila veljajo za vse uporabnike storitev mobilne telefonije znotraj meja Evropske unije, uvedba pa je bila samodejna, kar pomeni, da uporabnikom ni bilo treba storiti ničesar. Od 15. maja letos cena za mednarodne klice znotraj Evropske unije znaša največ 19 centov na minuto, cena kratkega sporočila SMS pa največ šest centov. Najmanjši interval za obračunavanje telefonskega klica ni določen, a ne sme biti daljši od 60 sekund oziroma ene minute.

Odprava gostovanja znotraj meja Evropske unije je največ koristi za uporabnike prinesla na področju mobilnega podatkovnega prometa. Ta se je namreč povečal za kar štirikrat v primerjavi z obdobjem pred uvedbo odprave gostovanja leta 2017. Prenos podatkov preko mobilnih omrežij je vrhunec dosegel v poletni sezoni leta 2018 (tretje četrtletje), in sicer s kar 12-krat večjo uporabo mobilnih podatkov v tujini, v primerjavi z obdobjem pred odpravo gostovanja. V tem obdobju je bilo število gostujočih telefonskih klicev skoraj trikrat večje, kar kaže na to, da je bila odločitev Evropske unije pravilna.

Pri tem velja omeniti še, da so letos poleti na svoj račun prišli tudi uporabniki storitev mobilne telefonije v šestih državah Zahodnega Balkana, saj državljani Bosne in Hercegovine, Srbije, severne Makedonije, Kosova, Črne gore in Albanije lahko sedaj kličejo ceneje. Cena za minuto klica je omejena na 19 evrskih centov, cena za poslano kratko sporočilo SMS na šest centov in dva centa na en megabajt internetnega prometa. Pri tem velja omeniti, da so se Bosna in Hercegovina, Srbija, severna Makedonija, Kosovo, Črna gora in Albanija dogovorile tudi o tem, da bodo do leta 2021 popolnoma odpravile vse stroške gostovanja na področju storitev mobilne telefonije, tako kot so to pred kratkim storile države članice Evropske unije. Ko pa gre za čezmejno gostovanje med Zahodnim Balkanom in Evropsko unijo, je zgodba (cenovno) nekoliko bolj zapletena, saj mobilno gostovanje med Zahodnim Balkanom in Evropsko unijo še ni odpravljeno.


Prijavi napako v članku