Življenjski slog
18.04.2023 11:24

Deli z drugimi:

Share

Preizkusili smo pametni dom podjetja IKEA

Izdelki, ki naše hiše in stanovanja spreminjajo v tako imenovani pametni dom, so v zadnjem času izjemno napredovali, tako po zmožnostih kot dostopnosti.
Eno boljših izkušenj pametnega doma nudi podjetje IKEA.
Eno boljših izkušenj pametnega doma nudi podjetje IKEA.

Zdi se, da možnosti postajajo skoraj neomejene. Pametni dom vas lahko zjutraj prebudi, skuha kavo, pripravi okolje za dan, ki vas čaka, in zvečer pomaga pri boljšem spancu.

Pri pametnem domu je najboljše prav to, da je vse dostopno iz udobja naslonjača ali prek aplikacije z drugega konca sveta. Naprave lahko upravljate ročno ali avtomatizirano – izbira je vaša.

Eno boljših izkušenj pametnega doma nudi podjetje IKEA. Švedski pohištveni velikan na svoje police že nekaj let dodaja vrhunske naprave za pametni dom. Prav vsak prostor v stanovanju lahko z različnimi izdelki spremenimo v pametnega. V spalnico lahko jutranjo svetlobo z uporabo pametnih rolet spustimo s pritiskom tipke ali avtomatsko vsak dan ob isti uri. Tudi avtomat za kavo v kuhinji s pametno vtičnico lahko postane pameten, zbirko izdelkov IKEA pa dopolnjujejo tudi žarnice, zvočniki, čistilniki zraka in drugi izdelki.

Tokrat smo v uredništvu preizkusili nekaj izdelkov, ki bivanje naredijo enostavnejše in predvsem prijetnejše.

Zvočnik nas je prijetno presenetil

Našo pozornost je takoj pritegnil kakovosten Wi-Fi zvočnik in etiketa proizvajalca Sonos, ki med avdiofili kotira visoko.

Lahko bi rekli, da je oblika zvočnika moderno-tradicionalna in bo lepo dopolnila interier vsakega prostora. Zgornji del je pravzaprav luč s senčnikom iz stekla (na voljo je tudi iz blaga), zvočnik pa je njen spodnji del. Oblikovno je rešitev zanimiva, še bolj pa prepriča zvok. Čeprav zvočnik ni ogromen, že ob prvem vklopu okolica prijetno »zavibrira«.

Prednost vseh SYMFONISK zvočnikov je, da jih povežemo preko povezave Wi-Fi in ustvarimo sistem, v katerem lahko na več različnih zvočnikih predvajamo isto glasbo po vsem stanovanju ali pa na vsakem zvočniku drugo vsebino.

Zvočnik mora biti stalno vklopljen v električno vtičnico, saj nima polnilne baterije, na pametnem telefonu pa ga upravljamo prek aplikacije SONOS. Prvih nekaj trenutkov smo baterijo pogrešali, nato pa smo se opomnili, da to ni zvočnik, ki bi bil namenjen prenašanju naokoli, in vse je postalo smiselno.

Zvočnik smo, tako kot vse izdelke iz linije za pametni dom podjetja IKEA, povezali tudi s kontrolno enoto za pametne izdelke DIRIGERA.

Kontrolna enota za pametne izdelke DIRIGERA.

Kdo dirigira celotnemu pametnemu domu?

Kontrolna enota je ključna za upravljanje z napravami, saj je vmesni člen med telefonom in katerokoli napravo pametnega doma. Kontrolno enoto DIRIGERA aktiviramo tako, da napajalni kabel priklopimo v vtičnico ter jo z Ethernet kablom priklopimo v domače omrežje. Aplikacija IKEA Home smart, ki smo jo naložili iz trgovine Google Play (lahko tudi iz App Store), nato večino stvari naredi sama.

Odpre se nov svet mnogih možnosti upravljanja, saj lahko naprave vklopimo in upravljamo na daljavo. Vmesnik aplikacije IKEA Home smart je intuitiven in nas je za vsako napravo posebej po korakih vodil skozi navodila za dodajanje. Poleg tega je v slovenščini, kar upravljanje še poenostavi.

Na ta način smo vse izdelke pametnega doma IKEA upravljali prek aplikacije IKEA Home smart, ki omogoča, da smo lahko zgodaj zjutraj kar od doma vključili pametno vtičnico, na katero je bil v pisarni priklopljen čistilnik zraka, na njem nastavili želeno jakost in pisarna nas je pričakala sveža in pripravljena na nove podvige.

Čistilnik zraka z aplikacijo ali brez nje

Čistilnik zraka so poimenovali STARKVIND. Samo sestavljanje naprave je enostavno in ne zahteva več kot 10 minut časa.

Ob prvem vklopu smo ga najprej preizkusili v ročnem načinu, v katerem smo napravo vključili in z vrtljivim gumbom izbirali med petimi različnimi stopnjami čiščenja zraka ter samodejnim »auto« načinom. Za osnovno uporabo je to že dovolj. V kombinaciji s centralno enoto DIRIGERA in aplikacijo na pametnem telefonu pa lahko vse funkcije upravljate od koderkoli. Aplikacija je enostavna in hitro odzivna, kar sta za uporabnika ključni funkciji.

Preizkusili smo tudi TRÅDFRI pametno vtičnico, ki jo lahko v aplikaciji preprosto vključite ali prekinete tok, ter daljinski upravljalnik za luči, s katerim lahko upravljate do 10 žarnic in z njimi spreminjate vzdušje v prostorih. Z gumbom za hitri dostop pa lahko upravljate s katerokoli napravo za pametni dom IKEA, le v aplikaciji morate to prej nastaviti. Sproži lahko tudi več dogodkov hkrati.

Razvoj novih izdelkov ponuja neomejene možnosti

Zdi se, da podjetja v razvoj izdelkov za pametni dom vlagajo vedno več, zato lahko v prihodnje pričakujemo še veliko novih pametnih rešitev. Prednost, ki jo mi vidimo pri pametnem domu IKEA je, da bodo izdelki, ki jih bodo razvili in ponudili na trg v prihodnje, del istega ekosistema in jih boste lahko povezali z isto centralno enoto in z vsemi ostalimi napravami, ki so že del vašega pametnega doma. Sistem torej omogoča nadgradnjo in preprosto dodajanje novih pametnih izdelkov.

Več informacij najdete na https://www.ikea.com/si/sl/product-guides/ikea-home-smart-system/ (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
pametni dom


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več