Računalništvo, telefonija
06.05.2019 19:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preizkusili smo najnovejši Huawei P30 lite: Atraktiven dizajn in odlična kamera za žepu prijazno ceno

Preizkusili smo najnovejši Huawei P30 lite: Atraktiven dizajn in odlična kamera za žepu prijazno ceno
Preizkusili smo najnovejši Huawei P30 lite: Atraktiven dizajn in odlična kamera za žepu prijazno ceno

Ko se počasi približujemo sredini leta se je začela Huaweijeva letošnja ponudba telefonov močno širiti. Podobno kot lani je Huawei tudi letos začel leto z novo različico telefona P smart. Temu sta nato sledila P30 in P30 Pro, ki sta naravnost navdušila s fotografskimi zmožnostmi, nato pa še telefona nižjega cenovnega razreda Y6 in Y7. Zadnji v liniji pa je prav danes na slovenski trg prišel P30 lite.

Kdor malce bolj podrobno spremlja dogajanje na mobilni sceni, je verjetno opazil nekoliko drugačno letošnjo strategija Huaweija. Lani, ko je bila aktualna serija P20 je namreč model lite prišel na trg prvi, šele potem pa sta sledila »polnopravna« člana družine P20 in P20 Pro. Tako je lite predstavljal okleščen vpogled v to kar prihaja. Lahko bi rekli tudi, da je bil lite nekakšna demo različica serije P.

Letos pa so ubrali drug pristop. Model lite prihaja dober mesec za glavnima predstavnikoma serije P. Zakaj je temu tako, ne vemo, še vedno pa drži, tako kot pove že tudi samo ime telefona, da gre za »najšibkejši« model v letošnji seriji P. In posledično seveda tudi najcenejši. Zato P30 lite ne konkurira predstavnikom najmočnejšega razreda, ampak cilja na srednji razred, ki je med uporabniki najbolj razširjen in v katerem je posledično največja konkurenca.

Čeprav se največ govori o najzmogljivejših telefonih, je v resnici srednji razred tisti, v katerem poteka pravo mesarsko klanje, če si malce sposodimo poetične besede našega največjega pesnika. Tu je najtežje prepričati uporabnike, hkrati pa je prav prodni modeli v tem segmentu proizvajalcem ustvarijo glavnino prihodkov. Uporabniki, ki posegajo po telefonih srednjega razreda iščejo predvsem zanesljive telefone za dobro ceno, ki jim nudijo čim več uporabnih funkcij, pri tem pa se ne ozirajo pretirano na znamke in manj pomembne lastnosti, ki so na primer velikokrat poudarjene pri telefonih najvišjega razreda. Nič kaj lahka naloga za proizvajalce.

V zadnjih letih v tem razredu prednjačijo telefoni znamk Huawei, Honor, Samsung in zadnje čase še Xiaomi. Našteti so pošteno dvignili standard, s tem pa tudi sami sebi nekoliko otežili delo. Težko je namreč ves čas inovirati, zlasti če moraš pri tem ves čas gledati tudi na proračun. Huawei in Samusng sta na primer v telefone srednjega razreda prinesla številne funkcije telefonov najvišjega razreda. Samsung zaslone OLED pri svoji seriji Galaxyjev A, Huawei pa napredne kamere. In v tem duhu nadaljuje tudi pri novem modelu P30 lite.

Je to telefon premijskega razreda?

P30 lite se je začel v Sloveniji prodajati danes, na Računalniških novicah pa smo ga dobili na test med prvimi. In to kar teden dni pred začetkom uradne prodaje, tako da smo ga lahko temeljite preučili. Čeprav deli ime z imenitnejšima predstavnikoma serije P30 v resnici nima z njima prav veliko skupnega. No, vsaj ne tistih najbolj bistvenih stvari. Ima pa praktično enako podobo. Kar je dobra stvar, saj je videti kot predstavnik premijskega razreda. Takole na prvi pogled človek pravzaprav ne ve, ali v roki drži P30 ali P30 lite, saj sta si modela navzven zelo podobna. P30 je tako s svojim elegantno zaobljenim sijočim ohišjem, velikim zaslonom in trojno kamero videti nadvse poželjivo. Vsak se bo obrnil za njim. Če torej želite imeti telefon, ki privabi zavidljive poglede in izstopa iz množice, potem je P30 lite vsekakor ena od najboljših izbir.

Igričarji boste navdušeni nad velikostjo zaslona

Osrednja enota zunanjega dela je kajpak velik zaslon. Ta v diagonalo meri slabih 16 centimetrov oziroma 6,15 palca v bolj predstavljivi merski enoti, ko beseda teče o telefonih. To je vse prej kot malo. Pravzaprav bi bil s takšno velikostjo kakšni dve leti nazaj to telefon z enim največjih, če ne kar največjim zaslonom. V praksi to pomeni več kot dovolj veliko sliko za uživanje tako v videoposnetkih kot mobilnih igrah. Vaše oči se ne bodo rabile prav nič naprezati pri lovljenju podrobnosti.

Zasluge za to pa seveda ne grejo zgolj velikosti, ampak še bolj kakovosti slike. Ločljivost slike znaša kar 2312 x 1080 slikovnih pik, posejanost slikovnimi pikami pa se ustavi pri 415 na površini enega palca. Povedano v razumljivem jeziku to pomeni zelo ostro sliko. Nalašč za prej omenjene večpredstavnostne vsebine, torej. Moramo reči, da nas je kakovost pri slike pri telefonu tega razreda prav prijetno presenetila. Zaslon sicer ne temelji na tehnologiji OLED, kot pri neposredni konkurenci, a nič zato. Pri uporabniški izkušnji šteje le to, kako je zadeva videti v praksi in ne kaj je v ozadju. V praksi pa zaslon P30 lite resnično ne razočara. Če vam odtenek slike ne odgovarja pa lahko tudi spremenite nekaj nastavitev. Na primer nastavite očem prijaznejši toplejši odtenek. Edina stvar, ki smo jo pogrešali, je boljša svetilnost. Na sončni svetlobi namreč razločnost slike kaj hitro izgine in moramo poiskati senco za dobro vidljivost detajlov.

Kot že rečeno je zaslon velik in sega praktično do robov samega telefona, zaradi česar je multimedijska izkušnja še toliko bolj doživeta, saj praktično ne vidite roba ohišja. Ohišje je sicer plastično in ne stekleno, vendar se kljub temu dobro pretvarja, da je iz bolj plemenitih materialov. Ima pa plastika tudi dobro stran, in sicer ima v roki nekoliko boljši in manj drseč oprijem. Kar se zunanjosti tiče pa bi omenili še zarezo na zgornjem robu zaslona. Ta je zelo majhna in praktično nezaznavna, tako da ne posega moteče v sliko. Tam je le zato, ker se v njej skriva sprednja kamera. Nekam jo je pač treba dati tudi pri telefonih s tako ozkim robom.

Ni najhitrejši, vendar zadosti današnjim zahtevam

Zdaj pa se potopimo v osrčje naprave. Telefona ne poganja najmočnejši procesor pod soncem, ampak tega v tem razredu nismo niti pričakovali. Njegovo srce predstavlja Kirin 710, ki zadostuje bolj kot ne vsem najbolj pogostim mobilnim opravilo. Da, sem in tja se mu mogoče malce zatakne. Na primer, ko hitro skačemo iz aplikacije v aplikacijo si kdaj vmes vzame kakšno sekundo odmora, da dojame, kaj smo mu ukazali. Ali pa pri dolgotrajnejšem igranju grafično naprednejših iger, ko se komponente že malce segrejejo. Pa še to se hitro spravi k sebi, če ga za nekaj minut odložimo.

Takole bomo rekli. Procesor zadostuje današnjim zahtevam aplikacij, ni pa to procesor, ki vam bo zagotavljal gladko delovanje naslednjih pet let. Vsaj ne pri zahtevnejših procesih. Pri igrah mu je sicer v pomoč še funkcija GPU Turbo, ki dvigne učinkovitost procesiranja podatkov in posledično nekoliko zmanjšuje zatikanje.

Telefon je opremljen še s 4 gigabajti delovnega pomnilnika in 128 gigabajti notranjega pomnilnika. Slednji zagotavlja, da na telefonu lahko hranite kar precej aplikacij oziroma dokumentov, prav tako pa ima P30 lite tudi režo za spominsko kartico microSD, tako da lahko količino razpoložljivega prostora po potrebi še razširite. Kar se tiče baterije, velja pohvaliti, da se polni prek priključka USB-C, kar pri nekaterih telefonih še vedno ni postal standard, sicer pa je vzdržljivost baterije s kapaciteto 3340 miliamper ur povprečna.

Presenetljivo kakovostne fotografije

Zdaj pa h glavnemu elementu, fotoaparatu oziroma kameri. Huawei P30 lite ima trojno kamero, vendar z opombo. Tretji objektiv je namreč namenjen le zaznavi globine in zajemanju kakovostnejših portretnih fotografij. Glavni objektiv se ponaša s tipalom izjemno visoke ločljivosti 48 MP, tu pa je tudi še ultra širokokotni objektiv s tipalom ločljivosti 8 MP. Z njim boste v lahko zajeli več okolice, kar vam bo prišlo prav tako pri prostranih planjavah, kot tudi v bolj zaprtih prostorih z malo prostora. Ultra širokokoten objektiv je definitivno velika prednost v tem cenovnem razredu, saj ga pri konkurentih praktično ne najdemo.

Kakovost fotografij je zelo solidna, morda celo boljša kot smo pričakovali. Zasluge za to grejo tudi umetni inteligenci, ki zna priskočiti na pomoč in dodatno obdelati fotografijo. Posledično je zato včasih rezultat nekoliko bolj umeten, ampak v večini boste nad fotografijami navdušeni. So ostre, barvite in imajo še kar dober kontrast. Telefon pa se lahko pohvali tudi z zajemanjem dobrih selfijev. Ob vklopljeni pomoči za dodatno polepšanje bo sicer vaš obraz videti, kot da ste skočili v sod pudra, zato bo morda bolje, da to možnost izklopite. Razen seveda, če želite na fotografiji izgledati kot holivudčan. Sprednja kamera sicer vsebuje tipalo ločljivosti 24 MP.

Najbolj plemenit plebejec?

Ko potegnemo črto, lahko mirne vesti rečemo, da je Huawei P30 lite eden najboljših, če ne celo najboljši telefon v svojem cenovnem razredu. Za žepu sprejemljivo ceno vam bo ponudil odlično fotografsko izkušnjo, velik zaslon primeren za igranje iger in všečen sodoben dizajn.


Prijavi napako v članku